Door de ogen van conservator Roby Boes

Woensdag 26 mei 2021

Door de ogen van conservator Roby Boes... over vrouwelijke kunstenaars in de Singer collectie.

In Ascona legt Edle Alma-Saxlund met felle kleurvlakken en een vereenvoudigde compositie haar indruk van het landschap vast. Op dit doek heeft ze de verf in meerdere lagen, dik en ruig met penseel en paletmes aangebracht. Het resultaat is een uiterst expressieve en krachtige uiting van de Zwitserse natuur.

Edle Alma-Saxlund (1886-1980) komt uit een welgestelde Noorse familie. Vanaf 1912 studeert ze aan verschillende kunstacademies in Parijs. Daar leert ze de Nederlandse schilder Peter Alma kennen. Na hun huwelijk in 1914 verhuizen ze voor twee jaar naar Laren. In Laren heeft ze onder meer contact met de filosoof Mathieu Schoenmaekers, componist Jakob van Domselaer en schilder Piet Mondriaan. Uit deze Larense periode zijn geen schilderijen van haar bekend. Zonder haar echtgenoot vertrekt Alma-Saxlund in 1920 naar het Zwitserse kunstenaarsdorp Ascona, waar ze tot 1934 blijft. Hier voelt Edle-Saxlund zich thuis en verdiept ze zich in theosofie, geestelijke verdieping en zelfbestemming.

Edle Alma-Saxlund, Landschap met ezeltje in Ascona, 1923-1924, 74 x 58 cm, Singer Laren, schenking Renée Smithuis 2014

Deze week was op Dorpsradio Laren een interview met Renée Smithuis te horen over haar liefde voor de Bergense school en vrouwelijke kunstenaars. Luister het interview hier terug.