Levi van Veluw

Labyrinth of memories
di 26 mrt - zo 25 aug
26 mrt
-
25 aug
  • 26 mrt
    -
    25 aug
    Het reserveren van een ticket met starttijd is verplicht. 
    Nardinc galerij

Levi van Veluw. Labyrinth of memories

Het reserveren van een ticket met starttijd is verplicht. 

Winnaar Singerprijs 2024

26 maart t/m 25 augustus 2024
De eerste grote museale overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Levi van Veluw (1985); Labyrinth of memories, is nu te zien in Singer Laren. Dwaal in zes zalen door het wonderlijke oeuvre van Van Veluw en de door hem op intuïtieve wijze geselecteerde werken uit de Singer collectie. Met deze bijzondere presentatie gaat het museum uit haar comfortzone en wordt de eigen verzameling in een nieuw licht geplaatst.

Labyrinth of memories
Levi van Veluw presenteert in Labyrinth of memories een scala aan twee- en driedimensionale werken. Met zijn kenmerkende installaties; volledig geënsceneerde werelden waar de bezoeker binnen kan treden, neemt hij de gehele Nardinc vleugel van het museum over. Het slotstuk van de tentoonstelling is zijn nieuwste, zaalvullende installatie, waar hij een jaar lang aan heeft gewerkt. Hiervoor is de grootste zaal van Singer Laren omgebouwd tot een spiraalvormige ruimte met duizelingwekkend veel kasten. Deze zijn afwisselend gevuld met honderden blokken klei en 1500 ‘gekleide’ hoofden, ogenschijnlijk afgekeurd door Van Veluw tijdens het reproduceren van zijn eigen beeltenis. De bezoeker wordt daarmee gevangen in de obsessieve herhaling van de scheppingsdrang van de kunstenaar.

De Singerprijs
De aanleiding van de tentoonstelling is het toekennen van de Singerprijs 2024 – uit naam van de Stichting Vrienden van Singer Laren – aan Levi van Veluw. De Singerprijs is een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor een hedendaagse Nederlandse kunstenaar en omvat een tentoonstelling en de aankoop van een kunstwerk. Van Veluw is de winnaar van de prijs, omdat hij op authentieke en unieke wijze zijn herinneringen vormgeeft met een groot ambachtelijk raffinement. 

Levi van Veluw: ‘Gaandeweg ontstond er een bijzondere chemie tussen Singer Laren en mijzelf als kunstenaar. Wat klein begon, is uitgegroeid tot een groots project. Het vergt lef van het museum om de planning om te gooien en zes tentoonstellingszalen leeg te maken, zonder te weten wat er precies gaat gebeuren.’

ARTIST INTERVIEW
Met Levi van Veluw, door Jan Rudolph de Lorm
ZO 16 JUNI 2024

Bij zijn kenmerkende installaties heeft Levi van Veluw speciaal voor deze tentoonstelling op intuïtieve wijze hoogtepunten uit de Singer collectie geselecteerd. Zo wordt de eigen verzameling in een nieuw licht geplaatst. Op zondag 16 juni gaat museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm met Van Veluw in gesprek over de bijzondere selectie en zijn wonderlijke oeuvre.

Bestel hier tickets voor ARTIST INTERVIEW

Bestel hier tickets voor een kunstkijkuur

Bekijk hier het persbericht ‘Nu te zien’

Bekijk hier het persbericht ‘Verwacht’

View the English press release 'Coming soon'

Publiciteit

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:  

         

            

Bekijk onze thema's