Frisse wind. Impressionisme van het Noorden

17 Januari 2024 - 05 mei 2024
wo 17 jan - zo 5 mei
17 jan
-
5 mei

Frisse wind. Impressionisme van het noorden

17 Januari 2024 - 05 mei 2024

Van 17 januari tot en met 5 mei 2024 waait er een frisse wind door de museumzalen van Singer Laren. In de bijzondere reizende tentoonstelling Frisse wind wordt in samenwerking met het Museum Kunst der Westküste (Alkersum/Föhr) en het Niedersächsisches Landesmuseum Hannover een topselectie getoond van het Duitse, Deense en Nederlandse impressionisme.

Na het ontstaan van het impressionisme in Frankrijk verspreidde deze nieuwe stijl zich razendsnel over heel Europa. Singer Laren richt het vizier op Nederland, Duitsland en Denemarken, waar het impressionisme een eigen gezicht krijgt. Het frisse groen, het gedempte licht en de steeds wisselende wolkenluchten creëren een andere sfeer. Met werk van onder meer Max Liebermann, Fritz Mackensen, Lovis Corinth en Max Slevogt uit Duitsland, Anna en Michael Ancher, Peder Severin Krøyer en Viggo Johansen uit Denemarken en de Nederlanders Johan Barthold Jongkind, Jo Koster, Anton Mauve, George Hendrik Breitner, Isaac Israëls en Jan Toorop.

Nooit eerder werd het impressionisme uit deze drie buurlanden op deze manier naast elkaar gepresenteerd. De tentoonstelling is thematisch opgebouwd en belicht onderwerpen die een belangrijke rol spelen binnen het impressionisme: Licht, Op het land, In de stad, In de tuin, Op reis en Winter. 

Anne van Lienden, conservator Singer Laren: De tentoonstelling maakt goed duidelijk hoe die bijzondere schilderstroming, die z'n oorsprong heeft in Parijs, zich verspreidt over Noord-Europa. Iedere kunstenaar geeft er weer zijn eigen draai aan en het is mooi om de onderlinge dwarsverbanden te ontdekken. Bovendien geeft dit samenspel ook weer een heel frisse blik op onze eigen collectie.

NRC-recensie (****)

Bestel hier tickets voor de Frisse wind schilderworkshops

Boek een rondleiding door de tentoonstelling

Bestel de Frisse wind catalogus

Catalogus Frisse wind. Impressionisme van het noorden

HET RESERVEREN VAN EEN TICKET MET STARTTIJD IS VERPLICHT. Ook met Museumkaart

 

Bestel hier de catalogus over FRISSE WIND, IMPRESSIONISME VAN HET NOORDEN