Daan Zuijderwijk

In 2017 ging kunstenaar en fotograaf Daan Zuijderwijk samen met zijn partner Maaike Vergouwe en hun drie dochters Fenna, Alba en Isolde op zoek naar een andere manier van leven. Het leven dat ze zochten bracht hen dichter bij de natuur dan hun vorige, met een kleinere ecologische voetafdruk. Het gezin verliet Nederland, met een klein huisje op wielen, en reist inmiddels meer dan 7 jaar door de verschillende outbacks van Europa.

Hun eenvoudige en flexibele levensstijl bleek niet alleen een goede manier om de pandemie het hoofd te bieden, het veranderde ook hun kijk op de samenleving op een fundamentele manier.

Met zijn werk wil Zuijderwijk de aandacht vestigen op de onderlinge verbondenheid tussen mens en natuur. Zijn nomadische leven biedt hem een bijzonder perspectief op de westerse samenleving. Zuijderwijk is ervan overtuigd dat zelfreflectie essentieel is om te komen tot een duurzame samenleving.

De conceptuele werken van Zuijderwijk zijn ontstaan tijdens vele uren wandelen, rennen en klimmen door gevarieerde Europese landschappen bij nacht. Zuijderwijk ‘manipuleert ’het landschap door lijnen, cirkels, kleur of licht toe te voegen aan zijn visuele weergaven in een poging zijn relatie tot het landschap te visualiseren en te benadrukken dat onze perceptie van het landschap een combinatie is van onze zintuigen en verbeeldingskracht.