Singer Laren

Onderwijs

Kunst nodigt uit tot kijken. Tot op reis gaan in je hoofd. Naar kunst kijken inspireert, verwondert en roept vragen op. In ons museum maken leerlingen kennis met echte kunst in een museale omgeving. Onze museumlessen en rondleidingen zitten vol met verrassende, actieve werkvormen die inspireren, stimuleren en motiveren. De lessen worden gegeven door een team van professionele museumdocenten die met veel enthousiasme de leerlingen ontvangen en begeleiden.

Programma op maat
De mooiste projecten en museumlessen ontstaan in samenwerking met scholen. Heeft u zelf ideeën over een museumbezoek of wilt u aansluiten bij kunstprojecten van uw school? De afdeling educatie denkt graag mee om er voor leerlingen een onvergetelijke ervaring van te maken.

Voorbereiding op school
Een goede voorbereiding op school zorgt voor een leukere ervaring in het museum en bovendien leren de leerlingen dan nog meer. Vooraf aan uw bezoek ontvangt u digitaal lesmateriaal in de vorm van een powerpoint presentatie. Tijdens deze voorbereiding oefenen de leerlingen alvast met goed kijken. De leerlingen hebben na de voorbereiding beter een idee wat ze tijdens het museumbezoek gaan zien en doen. Hierdoor zullen zij een brug kunnen slaan tussen voorkennis en verwachtingen en leren ze meer. Zie hier een voorbeeld van de presentatie voor het primair onderwijs (midden- en bovenbouw). Wanneer de school een andere voorbereiding wenst, denken wij graag mee. Uiteraard kan een leerkracht de presentatie als start gebruiken voor een eigen lessenserie.

Museumbezoek & workshop: leren kijken door te doen (duur ca. 120 minuten)
Combineer een museumbezoek met een workshop en laat leerlingen geïnspireerd door de kunst in het museum, zelf aan de slag gaan. Leerlingen doorlopen hierdoor een creatief proces van oriëntatie, onderzoek, reflectie en evaluatie.
Doelgroep
: alle klassen en niveaus van het PO, VO en SO
Duur: 120 minuten (museumbezoek 45 minuten, korte pauze met limonade en iets lekkers, aansluitend workshop)
Kosten: Leden: € 180 per klas. Niet leden: € 245,- per klas van 30 leerlingen

Rondleidingen: actief leren kijken naar kunst (duur ca. 60 minuten)
Tijdens een rondleiding worden leerlingen actief betrokken bij het kijken naar en praten over de kunstwerken die in het museum te zien zijn. Door verrassende voorwerpen en opdrachten komen de leerlingen niet alleen meer te weten over beeldende kunst, maar leren ze ook te verwoorden wat ze zien en voelen en ervaren zo dat iedereen anders kijkt. Van welk kunstwerk word je blij van of wat raakt je? Uiteraard kunnen we rekening houden met de lesstof en/of kunstprojecten op school. Een speurtocht, kijkwijzer of workshop kan in overleg worden ingezet.
Doelgroep
: alle klassen en niveaus van het PO, VO en SO
Duur: 45 minuten rondleiding of 30 min. rondleiding + 30 min. speurtocht of kijkwijzer
Kosten: Leden: € 80 per klas. Niet leden: € 110,- per klas van 30 leerlingen

Rondleidingen zijn gratis voor alle basisscholen in Laren

Tekenen in het museum (duur ca. 60 minuten)
Wat is er leuker dan zelf aan de slag te gaan in het museum? Met onze programma's stimuleren we leerlingen nog beter te kijken naar kunst. Door zelf te tekenen zie en ontdek je meer. Na een korte (interactieve) rondleiding, kiezen de leerlingen een favoriet kunstwerk dat ze willen tekenen. Voor materialen wordt gezorgd.
Doelgroep: alle klassen en niveaus van het PO, VO en SO
Duur: rondleiding 30 minuten + 30 minuten tekenen
Kosten: Leden: € 80 per klas. Niet leden: € 110,- per klas van 30 leerlingen
Let op dit programma kan alleen voor 11.00 uur (openingstijd van het museum) plaatsvinden.

Kleuterprogramma 'Spot & Laila' (ca. 60 minuten met workshop ca. 90 minuten)
Ga mee op avontuur met Spot en Laila de honden van Anna en William Singer. Een rijdend hondenhok vol attributen en spelletjes zorgen voor een plezierige kennismaking met het museum. Al kijkend en spelend ontdekken de kinderen de collectie van Anna en William en maken ze kennis met de bewoners van het museum. Het is mogelijk om het bezoek uit te breiden met een workshop in het Singer Atelier.
Doelgroep: groep 1, 2 en 3
Duur: 60 minuten
Kosten: Leden: € 90 per klas van max. 30 leerlingen
Niet Leden: € 126 per klas van max. 30 leerlingen
Inclusief voorbereidend lesmateriaal met o.a. het prentenboek 'Thuis in het museum'
Workshop: Leden € 90 en niet leden € 100 per klas van max. 30 leerlingen

Animatieworkshop Move me! (120 minuten)
Tijdens 'Move me' maken leerlingen een stop motion filmpje waarin kunst tot leven komt. De leerlingen doen eerst inspiratie op in het museum of de beeldentuin. Daarna gaan ze naar het atelier voor de workshop. Samenwerking, mediawijsheid en creatief denken, het maak allemaal onderdeel uit van dit vrolijke kunstproject. Benieuwd naar dit programma? Bekijk dan dit filmpje.
Doelgroep: PO groep 6 t/m 8, VO alle klassen
Duur: 120 minuten (museumbezoek + workshop)
Kosten: Leden € 180 en niet leden: € 245 per klas van max. 30 leerlingen.
In samenwerking met Toonbeeld schoolprojecten.

CKV
Ontmoetingen met verschillende kunstdisciplines zijn onmisbaar om te ontdekken wie je bent, wat je aanspreekt en welke opvattingen je hebt. Bij Singer Laren kunnen leerlingen actief kunst beleven in het theater (podiumkunst), museum en beeldentuind (beeldende kunst). Een bezoek met CKV leerlingen kan bestaan uit een rondleiding (dialoogvorm, vraaggericht) en kijkwijzer.
Lees hier meer over CKV, de nieuwe dimensies en Singer Laren. Speciaal voor CKV is een onderzoeksopdracht ontwikkeld.

BOEKINGEN

Neem voor boekingen contact op met de receptie van Singer Laren 035 539 39 56 of receptie@singerlaren.nl