Door de ogen van conservator Roby Boes

Woensdag 12 mei 2021

Door de ogen van conservator Roby Boes. Over vrouwelijke kunstenaars in de Singer collectie.

In dit Vrouwbeeld heeft beeldhouwer Karianne Krabbendam het vrouwelijk lichaam geabstraheerd tot ronde, zachte en tegelijkertijd robuuste vormen. De enorme krachtinspanning die ze geleverd moet hebben om het witte marmer weg te hakken is niet meer af te zien aan het gladde en gepolijste oppervlak.

Karianne Krabbendam (1951) volgde een opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. Ze werd midden in het schooljaar aangenomen nadat dat ze een mapje met tekeningen en foto’s aan de docent en beeldhouwer Piet Esser had laten zien. Hij had direct gezegd: ‘U kunt maandag beginnen.’ Krabbendam vertelt in een interview dat ze zich op de academie helemaal in haar element voelde. Sindsdien is het beeldhouwen van vrouwenfiguren in steen haar specialiteit. Het vrouwenfiguur vindt ze niet alleen mooi, ze omschrijft het ook als haar ‘voertuig om de emoties uit te drukken.’ Krabbendam woont en werkt in Leeuwarden. In Friesland zijn meerdere beelden van haar te vinden in de openbare ruimte.

Vrouwbeeld komt uit de schenking Collectie Nardinc en is sinds kort te zien in de tuinkas van Singer Laren. Het terras en de beeldentuin van Singer Laren zijn open, dus kom gauw kijken!Karianne Krabbendam, Vrouwbeeld, 1990, marmer, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc