Aan de ploeg van Anton Mauve

Singer Laren heeft een aquarel van Anton Mauve (1838 – 1888) geschonken gekregen. Na jarenlang in familiebezit verborgen te zijn geweest, is het meesterwerk vanaf dinsdag 3 september 2019 te zien in de tentoonstelling Weer en wind. Avercamp tot Willink.

Anton Mauve

Mauve woonde en werkte van 1882 tot 1889 in kunstenaarsdorp Laren, dat aan de grote Nederlandse impressionist de bijnaam ‘Het land van Mauve’ dankt.
Mauve begon in Haarlem als romantisch dierschilder en ontwikkelde zich tot virtuoos ‘buitenschilder’, die ter plekke het leven van de eenvoudige plattelandsbevolking vastlegde. Hij werd beschouwd als meester ‘van het zilveren licht’. In zijn Haagse periode kwam Vincent van Gogh, een aangetrouwde neef, bij hem in de leer. Aan de ploeg dateert uit die jaren. Mauve laat in de aquarel op virtuoze wijze het ochtendlicht vallen op de boer, de eg en de adem van het briesende paard tegen de achtergrond van nevelslierten.
Sinds dit werk aan het begin van de twintigste eeuw werd gepubliceerd als een van Mauve’s hoogtepunten (M. Hols, Meesterwerken van Mauve, Den Haag 1907, p. 13), was het 'van de radar verdwenen'.

Schenking uit privé-bezit

De prachtige monumentale aquarel van rond 1880 werd kortgeleden aan Singer Laren gelegateerd uit de nalatenschap van Ralph J.A. de Jong-Mellon, wiens vader en grootvader compagnon waren bij kunsthandel Firma J. A. Van Wisselingh & Co (opgericht in 1888).
Ralph de Jong-Mellon werd geboren in het Sint Jan’s Ziekenhuis in Laren en verhuisde als kind met zijn moeder naar Engeland waar hij zijn hele leven zou blijven. Het was zijn wens om de aquarel van Mauve, die uit de boedel van Van Wisselingh via overlevering jarenlang zijn eigendom was, terug te brengen naar zijn geboorteplaats Laren. Singer Laren is daarvoor bij uitstek de geschikte plek omdat daar vanaf medio 2021 permanent een overzicht van het Nederlands impressionisme en modernisme getoond zal worden. Anton Mauve speelt een belangrijke rol in dat beeldverhaal. Dankzij een grote schenking van Els Blokker-Verwer zal Singer Laren dan uitgebreid zijn met de zogenaamde ‘Nardinc vleugel’.