Beeldentuin

Een ontwerp van Piet Oudolf

De internationaal bekende landschapsarchitect Piet Oudolf maakte het ontwerp voor de beeldentuin, de daktuin en het voorplein van Singer Laren. De gratis toegankelijke beeldentuin is ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars met de relatie cultuur - natuur als verbindend thema.

Beelden

Kunstenaar Guido Geelen liet zich inspireren door het verhaal van de beeldenroof in 2007: twee schapen als geharnaste ridders bewaken de tuin. Judith Pfaeltzer koos de lijnen van een landschap als uitgangspunt en trok dit aan een denkbeeldige draad omhoog. Bert Frijns zette drie gevormde glasplaten in het gras, waarin water een spel speelt met het invallende licht.

De reuzen bramen van Maria Roosen werken vervreemdend in de tuin. Roosen vervaardigde dit werk als onderdeel van de Singer Prijs 2009 die tweejaarlijks wordt uitgereikt door de Stichting Vrienden van Singer Laren. In 2013 ontving Caspar Berger de Singer Prijs. In de beeldentuin is een zelfportret uit zijn project Skin te zien.

Bijzonder is de Boomtafel van kunstenaar Famke van Wijk. Een beeld ter nagedachtenis aan de overleden oud-voorzitter van Singer Laren Dolf van den Brink.

Nieuw zijn twee beelden die we in langdurig bruikleen gekregen hebben: Torso van Armando uit 2005 en Herinnering aan Noorwegen van Mieke Pontier uit 2015.

Ontdek de museumtuinen in Gooi & Vecht

Vier musea in het Gooi bundelen de krachten en brengen gezamenlijk hun tuinen onder de aandacht in een 'museumtuinen brochure'. De Gooi- en Vechtstreek staat bekend om haar prachtige natuur en landschappen. Minder bekend is dat vier musea hun tuinen als onderdeel van hun collectie beheren en behouden. Singer Laren, Rijksmuseum Muiderslot, Pinetum Blijdenstein en Kasteel Museum Sypesteyn presenteren in een gezamenlijke brochure het verhaal van hun bijzondere tuincollecties om bezoekers hun groene schatten te laten ontdekken.

De brochure is gratis af te halen bij de vier musea en is online te bestellen op www.singershop.nl.

Klik hier om de brochure te bekijken. 

Tuintour

Benieuwd naar de geschiedenis van de tuin, de kunst of juist het ontwerp en de beplanting van Piet Oudolf? U ontdekt het met de Singer Tuintour. De tour bestaat o.a. uit een audiogedeelte, ingesproken door onze museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm. 

- Ga met uw smartphone (alleen te gebruiken met uw mobiele telefoon) naar singerlaren.uwmuseumgids.nl
- Blader door de app en ontdek wat u leuk vindt
- Lees, kijk of luister thuis op je gemak nog eens verder

 Hulp nodig? Bij de ingang staat een groot geel bord met informatie, of vraag een van onze medewerkers.

 

Rondleiding beeldentuin

Tijdens een tuinrondleiding vertelt de tuingids u meer over het ontwerp en de bijzondere beplantingen, maar ook over de beelden en de bijzondere historie van Anna en William Singer. Wat maakt de Singertuin een beeldentuin en hoe heeft Oudolf daar met de beplantingen rekening mee gehouden? Tijdens een tuinrondleiding ontdekt u het!

Klik hier voor het reserveren van een tuinrondleiding.

Wilt u een aparte rondleiding reserveren, bijvoorbeeld voor een tuinclub? Dat kan natuurlijk!

Aantal personen: maximaal 15 personen
Prijs: € 95,- (exclusief museumentree)
Duur: 60 minuten
Te boeken: Het gehele jaar door
Talen: Nederlands, Engels
Reserveren: Wij informeren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden. Stuur een mail naar museum@singerlaren.nl, bel 035 5393939.

Zelf een groep rondleiden is alleen in overleg toegestaan (maximaal 10 personen per groep). U ontvangt dan een bevestiging die u bij binnenkomst kunt tonen.

PIET OUDOLF

Piet Oudolf is een bekende representant van 'The Dutch Wave', een stroming in de tuinarchitectuur waarbij natuurlijke plantengemeenschappen, kunst en tijd (de seizoenen) inspiratiebronnen zijn. Oudolf geniet onder andere bekend door zijn ontwerp voor de Highline in New York City en het Millennium Park in Chicago. Ook ontving hij de afgelopen jaren diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn werk, waaronder in 2000 de gouden medaille voor ‘Best of Show’ op de Chelsea Flower Show. Op 3 juni 2018 ontving hij de Singer Prijs 2018.