Bild, nr. 86 van Jacoba van Heemskerk

Dankzij de financiële steun van de BankGiro Loterij heeft Singer Laren het schilderij Bild, nr. 86 van Jacoba van Heemskerck (1876-1923) kunnen verwerven. Het abstract expressionistische werk is vervaardigd in de tijd dat Van Heemskerck deel uitmaakte van de Duitse avant-garde beweging “Der Sturm”.

Haar schilderijen uit deze periode worden beschouwd tot de belangrijkste uitingen van expressionistische kunst in Duitsland. In haar werk voelde Van Heemskerck zich aangetrokken tot de antroposofie van Rudolf Steiner en streefde ernaar haar innerlijke wereld tot uitdrukking te brengen. Werkend in de directe nabijheid kunstenaars als Wassily Kandinsky en Franz Marc kwam ze steeds meer tot abstractie en ontwikkelde ze haar eigen kenmerkende stijl waarvan Bild, nr 86 een prachtig en representatief voorbeeld is.

Voordat ze tot haar uiteindelijke bloei kwam had Van Heemskerck in de periode 1902- 1904 in Laren les van Ferdinand Hart Nibbrig. Hierna vertrok ze naar Parijs, waar ze een half jaar werkte in het atelier van Eugène Carrière en in aanraking kwam met de moderne kunst. Vanaf 1906 ging Van Heemskerck elke zomer naar Domburg, waar ze in contact kwam met Nederlandse avant-garde kunstenaars als Jan Toorop en Piet Mondriaan. Na een luministische periode waarin ze samen met Jan Sluijters en Piet Mondriaan tot de ultra-modernen behoorde, werkte ze kortstondig in kubistische stijl. Hierna –in 1913- nam ze deel aan de befaamde “Erste Deutsche Herbstsalon” en sloot zich aan de Duitse kunstbeweging “Der Sturm”.

Voor Singer Laren is de aankoop een belangrijke aanvulling op de collectie. Bild, nr. 86 zal te zien zijn in de tentoonstelling Duiste expressionisten die in het voorjaar van 2019 in Singer Laren gehouden wordt.

Jacoba van Heemskerck, Bild, nr. 86, 1918, olieverf op doek, 60 x 70 cm, collectie Singer Laren