Sam Drukker

Sam Drukker (Goes 1957) studeerde aan de kunstacademie Minerva in Groningen en de lerarenopleiding Ubbo Emmius. Naast zijn werk als autonoom kunstenaar begeleidt Sam Drukker sinds 1990 eindexamenstudenten aan de Wackers Academie in Amsterdam en geeft hij met regelmaat masterclasses en lezingen. 

Sam Drukker is een begenadigd portrettist en vervaardigt vrij werk. Drukker tekent en schildert de mens – soms theatraal, vaak romantisch. Hij concentreert zich zo op de kern, op de ware gedaante, dat de rest van het doek of papier vaak leeg blijft.

Het expressieve werk van Sam Drukker kenmerkt zich door een vlot handschrift, een theatraal licht/donker contrast en intens kleurgebruik. Zich onvoorwaardelijk door het leven te willen laten raken, daarvan spreken de beelden die hij met een grote directheid en een goed oog voor het spontane, het meest sprekende of een treffend moment weet vast te leggen. 

Al Drukker’s werk is geschilderd op oud gebruikt materiaal zoals op straat gevonden houten paneeltjes of zeildoek en tentzeil. Het is die ondergrond dat al een verhaal in zich draagt en waarop hij met weinig verf aquarelleert. In Drukkers werk liggen schoonheid en verval naast elkaar.

Sam Drukker heeft verschillende publicaties op zijn naam staan waaronder Dames en Heren!, Voor het Nageslacht (met Arnon Grunberg) Een Dunne Huid, East Berholt (met Marcel Moring), Verzameld werk, Minje/Minyan (i.s.m. het Joods Historisch Museum), Getekende liefde en het cahier Schedels. Recent verscheen de catalogus Onderweg voor de gelijknamige tentoonstelling in Museum JAN en de catalogus Man in de Spiegel met ruim 100 zelfportretten die vorig jaar te zien waren in het Drents Museum Assen. Het werk 'Vallende man' is momenteel te zien in de tentoonstelling La grande bleue in Singer Laren.

Instagram: @sam.drukker
Website: www.samdrukker.com