Co Breman 1865-1938

Hooipolder, morgen, 1905 
Olieverf op doek, 44 x 71 cm 
Collectie gemeente Laren

Locatie: Burgemeester Tydeman-plein 1 Blaricum, op deze locatie waren korenvelden die Co Breman vaak op doek heeft gezet.

Dankzij de actieve ondernemer Jan Hamdorff, eigenaar van Hotel Hamdorff aan de Brink van Laren, vinden veel kunstenaars rond 1900 onderdak in panden die hij opkoopt en verbouwt tot atelierruimte. Een van die panden is de voormalige brouwerij in de witte boerderij aan de Torenlaan. In 1897 huurt de net uit Brussel teruggekomen kunstenaar Co Breman er een atelier. Hier wil hij rechtstreeks naar de natuur werken. Rond die tijd is de omgeving van Laren en Blaricum veel landelijker dan nu. Tot 1880 liggen tussen de twee dorpskernen alleen een zandpad en heidevelden. Door de komst van kunstenaars en forenzen worden er steeds meer huizen gebouwd, waardoor de dorpen uiteindelijk aan elkaar vastgroeien. 

Door de kleurencombinatie van geel, oranje, groen en roze is de hitte op dit schilderij bijna voelbaar. Wat ook opvalt is de afwisselende manier van schilderen. Lange penseelstreken worden afgewisseld met korte stippen en toetsen.