Rondleider in Pinetum Blijdentein fotografie Maarten van Haaff

Musea in Gooi & Vecht hebben een schat van waarde

10 oktober 2023

Musea in Gooi & Vecht hebben een schat van waarde
De maatschappelijke waarde van musea in de Gooi en Vechtstreek

LAREN – 10 oktober Wat voegen musea toe aan onze maatschappij? Wat missen we als deze musea niet zouden bestaan? Atlas Research heeft de maatschappelijke waarde van twaalf samenwerkende musea in de regio Gooi en Vechtstreek binnen de Metropoolregio Amsterdam onderzocht en het resultaat is uitermate positief.

Singer Laren, Comenius Museum, het Dudok Architectuur Centrum, Museum Weesp, het Huizer Museum, Kasteel-Museum Sypesteyn, Pinetum Blijdenstein, Museum Hilversum, Het Nederlands Vestingmuseum, Forteiland Pampus, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en het Rijksmuseum Muiderslot werken sinds 2017 structureel samen. Zij hebben Atlas Research opdracht gegeven om onderzoek te doen naar hun maatschappelijke, economische en sociale waarde. De resultaten worden vanmiddag in Singer Laren gepresenteerd.

Welvaartseffect van ruim 10 miljoen euro*
De samenwerkende musea leveren ruim 12 miljoen euro regionaal en nog 3 miljoen euro landelijk aan maatschappelijke waarde op per jaar. De regionale kostenposten, bestaande uit gemeentelijke, provinciale en andere regionale overheidssubsidies, tellen samen op tot 1,9 miljoen euro. Opvallend is dat een relatief groot deel van de inkomsten van de musea (tegenover landelijke museumcijfers) niet uit overheidssubsidies komt, maar uit fondsen, giften, donaties, sponsoring en andere eigen inkomsten. Binnen de Metropoolregio Amsterdam is de Gooi en Vechtstreek verder de deelregio met de laagste gemeentelijke cultuurlasten per inwoner.

Lees hier het volledige persbericht.


Josee Bruna, vrijwilliger op Sypesteyn. Fotografie: Maarten van Haaff