Door de ogen van conservator Roby Boes

Woensdag 10 maart 2021

Door de ogen van... conservator Roby Boes. Over vrouwelijke kunstenaars in de Singer collectie.

Even breekt het zonlicht fel door de donkere wolken en lichten de rode appels helder op. Door het lage, ingezoomde standpunt creëert Charley Toorop bij mij het gevoel alsof ik slechts een handreiking verwijderd bent van die onderste appel, waaruit ik door de frisse kleuren zo een hap wil nemen. Ervaar jij dit ook? Of komt de voorstelling juist anders, misschien wel dreigender op jou over?

Charley Toorop (1891-1955) is een van meest markante Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. Door haar vader Jan Toorop komt ze al op jonge leeftijd in aanraking met de kunstwereld. Ze debuteert in 1909 op de tentoonstelling van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas in het Stedelijk Museum Amsterdam. Daar hangt haar werk naast dat van Jan Sluijters en Piet Mondriaan. Aanvankelijk laat Toorop zich inspireren door het luminisme, kubisme en expressionisme, maar gaandeweg ontwikkelt ze een geheel eigen stijl. Ze is bij veel mensen vooral bekend door haar harde, scherpe figuurstukken in een expressief realistische stijl. Vanaf de jaren 30 kiest ze vaker haar eigen tuin in Bergen en boomgaarden in de Beemster tot onderwerp. Dit doek schildert ze een paar jaar voordat ze op 64-jarige leeftijd overlijdt.

Charley Toorop, Takken met appels, 1952-1953, olieverf op doek, 95 x 69 cm, Aankoop Stichting Vrienden van Singer Laren met steun van de BankGiro Loterij 2018