George Hendrik Breitner, Anna (meisje in rode kimono), 1893- 1894 Particuliere collectie, Foto: Gert-Jan van Rooij, Amsterdam

Lezing Breitner

door gastconservator Suzanne Veldink
zo 26 mei 16:15
26 mei
16:15
 • 26 mei
  16:15
  Na afloop kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling. U dient dan in het bezit te zijn van een geldig museumticket
  Theaterzaal

Lezing Breitner door gastconservator Suzanne Veldink

George Hendrik Breitner (1857 – 1923) is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de late 19e eeuw. De afgelopen decennia is zijn werk vooral belicht vanuit zijn stedelijke onderwerpen en als fotograaf. Het leverde hem bijnamen op als ‘de schilder van Amsterdam’ en ‘Nederlands impressionist’. Door deze 'beperkende' blik zijn we de bijzondere artistieke kwaliteiten van Breitner uit het oog verloren. Gastconservator Suzanne Veldink gaat in de eerste monografische overzichtstentoonstelling sinds 1994, terug naar de oerkunstenaar die Breitner is. Voor de troepen uit nam hij de vrijheid om zijn gevoel uit te drukken in kleur en in een karakteristiek, krachtig handschrift. In de tentoonstelling laat Veldink zien hoe baanbrekend en invloedrijk Breitner is geweest. Ze presenteert een nieuwe, overkoepelende visie op een van Nederlands grootste meesters en geeft alvast een voorproefje in deze lezing. 

Suzanne Veldink heeft een voorliefde voor Franse en Nederlandse kunst uit de 19e eeuw. Eerder werkte ze als conservator en tentoonstellingsmaker bij onder andere Glasgow Museums, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum, en als hoofd museale zaken voor Museum Panorama Mesdag. 

 • TIJD: 16:00 UUR 
 • PRIJS: € 12,50 EXCL. MUSEUMBEZOEK
 • SUPPORTERS: € 10,00 EXCL. MUSEUMBEZOEK
 • VRIENDEN: kunnen gebruik maken van de kortingscode: BreitnerV24!
 • Na afloop kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling. U dient dan in het bezit te zijn van een geldig museumticket.

VRIENDEN kunnen gebruik maken van de kortingscode: BreitnerV24!

Bekijk onze thema's