10 maart 2017 | Singer Laren verwerft vroeg luministisch landschap 10 maart 2017 | Singer Laren verwerft vroeg luministisch landschap

Herman Kuijt, Landschap bij Laren, 1910, olieverf op board, 27,5 x 22,3 cm

Singer Laren heeft op kunstbeurs de TEFAF het vroege luministische schilderij Landschap bij Laren verworven van de kunstenaar Herman Kuijt (1893-1978). Singer Laren kocht het werk bij Kunstgalerij Albricht B.V. met steun van de Bankgiro Loterij. Het stralende schilderij toont het uitzicht van 'Villa Vita Nuova', een pension aan de Hilversumse weg in Laren, waar Kuijt zij aan zij met Jan Sluijters werkte. Het werk is een belangrijke aanwinst voor Singer Laren dat gefocust is op de kunstenaarskolonie Laren als bakermat van het Hollands modernisme.

Herman Kuijt
In 1909 volgt Herman Kuijt lessen aan de Teekenschool Quellinus in Amsterdam en vervolgens aan de Larense Kunstschool onder leiding van Simon Moulijn en Ferdinand Hart Nibbrig. In 1910 verhuist Kuijt met zijn ouders naar Laren, waar zij gaan wonen in pension 'Villa Vita Nuova'. Hier leert de jonge Kuijt Jan Sluijters kennen, die van 1909 tot 1911 in het pension woonde en werkte en er zijn befaamde luministische landschappen schilderde.
Kuijt schildert het uitzicht op de moderne telegraafpalen onder een stralende zon in lichte felle kleuren, met stipjes en streepjes. Het werk is nauw verwant aan de zogenaamde 'oktoberzonnen' die Sluijters op hetzelfde moment op dezelfde plek maakte. Kuijt onderscheidt zich van Sluijters doordat zijn landschap lichter en transparanter geschilderd is dan dat van zijn inspirator.
In 1911 exposeert Kuijt zijn luministische werk op de tentoonstelling van de ‘Moderne Kunstkring' in het Stedelijk Museum te midden van schilders als Mondriaan, Sluijters en Gestel.

Tentoonstelling over het modernisme
Vanaf 10 oktober 2017 toont Singer Laren een groot overzicht van het modernisme in de schilderkunst. Het werk Landschap bij Laren van Herman Kuijt zal daar voor het eerst voor het publiek te zien zijn.

Tentoonstellingsagenda
Desiree Dolron | t/m 14 mei 2017
Cuban Art Now | 23 mei t/m 24 september 2017
Hollands Modernisme | 10 oktober t/m 7 januari 2018

Voor meer informatie, het aanvragen van persfoto's of persrondleiding kunt u contact opnemen met Esther Driessen via +31 (0)35 539 39 50 ofpubliciteit@singerlaren.nl (mailto:publiciteit@singerlaren.nl)

 

19 mei 2016 | Onvergetelijk Singer 19 mei 2016 | Onvergetelijk Singer

Onvergetelijk Singer. Foto: Tomek Dersu Aaron

Een ontspannen en inspirerende middag bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers: dat is het doel van Onvergetelijk Singer. In juni start Singer Laren, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven, met speciale rondleidingen voor deze doelgroep. Het programma is geïnspireerd op het Meet Me @ MoMA programma van het Museum of Modern Art in New York en mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Gieskes Strijbis Fonds.

Doel
Onvergetelijk Singer is een rondleiding die voor mensen met dementie en hun mantelzorgers gegeven wordt, maar die niet over dementie gaat. Het doel van het programma is om de deelnemers een plezierige tijd te bieden in het museum, waarbij ze even niet denken aan de ziekte.

Opzet
Tijdens Onvergetelijk Singer gaan mensen met dementie en hun mantelzorgers onder begeleiding van een speciaal getrainde rondleider met elkaar in gesprek over wat ze zien in het museum aan de hand van een maandelijks wisselend thema. Tijdens de rondleiding kijken de deelnemers samen naar kunst, beantwoorden ze vragen en voeren ze creatieve opdrachten uit. Ze krijgen hierdoor de mogelijkheid om observaties, verhalen, ervaringen, ideeën en gevoelens met elkaar te delen, zonder terug te hoeven vallen op het kortetermijngeheugen. Bijzonder is dat dit niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met dementie, maar dat het ook positieve effecten heeft voor mantelzorgers en de relatie tussen hen beiden. Singer Laren biedt met Onvergetelijk bovendien een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

Rondleiding
De eerste Onvergetelijk Singer rondleiding vindt plaats op vrijdag 3 juni en daarna iedere eerste vrijdag van de maand van 14.30 tot 16.00 uur. De rondleidingen hebben maandelijks een ander thema en worden uitgevoerd door speciaal opgeleide rondleiders. Groepen kunnen de rondleiding in overleg ook op andere dagen en tijden reserveren. Aanmeldingen verlopen via receptie@singerlaren.nl of 035 539 39 56. Meer informatie over Onvergetelijk Singer is te vinden op www.singerlaren.nl/onvergetelijk.

Lancering
Op vrijdag 27 mei wordt Onvergetelijk Singer feestelijk gelanceerd in het museum vanaf 14.30 uur. Het veelzijdige programma omvat presentaties, demonstratierondleidingen en een afsluitende borrel. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via receptie@singerlaren.nl.   
 
Singer Laren | iedere eerste vrijdag van de maand | 14.30 – 16.00 uur

11 mei 2016 | YOU | Hans Hiltermann 11 mei 2016 | YOU | Hans Hiltermann

YOU een indringende ontmoeting

Van 10 juni t/m 28 augustus toont Singer Laren de nietsverhullende portretten uit de serie YOU van de Amsterdamse fotograaf Hans Hiltermann (1960). De expositie is een combinatie van portretten in print en een videopresentatie.

Hyperrealistische beelden van mensen in een schaduwloze omgeving, allemaal in dezelfde vorm. Ze kijken je stuk voor stuk recht aan, zonder make-up, sieraden of zichtbare kleding. Rimpels, haartjes, vlekjes, de kleinste oneffenheid, alles is te zien. Heldere, bijna surrealistische ogen dwingen je om terug te kijken. Dat maakt YOU voor de kijker tot een fascinerende, soms confronterende ontmoeting.

YOU
De basis van YOU is Hiltermann's fascinatie voor wie wij als mensen zijn, en hoe we op elkaar reageren. Hiltermann fotografeert mensen ontdaan van alle opsmuk. "Haardracht, make-up en sieraden vormen een deel van het masker waarop wij elkaar beoordelen én waarop wij beoordeeld worden. Door dat masker weg te halen zie je als kijker de mens erachter, die jou op zijn beurt recht aankijkt.
YOU zegt iets over de kijker, over jou, en niet zozeer over de persoon op de foto." Aldus Hiltermann.

Op zoek naar de mens
Hiltermann is van oorsprong reclamefotograaf. "Een bijzonder werkgebied in de fotografie. Creatieve en technische hoogstandjes, maar altijd met een en hetzelfde doel: het beïnvloeden van koopgedrag.
In 2002 koos ik er voor om mijn eigen pad te ontwikkelen en mijn fascinatie voor mensen vorm te geven als fotograaf. Om portretten te maken die de essentie laten zien. Portretten die je raken. YOU."

Klik hier voor een impressie van YOU.

YOU van Hans Hiltermann is te zien van 10 juni t/m 28 augustus 2016. Tegelijkertijd zijn ook de tentoonstellingen Franse modernisten en Zomer in Singer te zien.