19 mei 2016 | Onvergetelijk Singer 19 mei 2016 | Onvergetelijk Singer

Onvergetelijk Singer. Foto: Tomek Dersu Aaron

Een ontspannen en inspirerende middag bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers: dat is het doel van Onvergetelijk Singer. In juni start Singer Laren, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven, met speciale rondleidingen voor deze doelgroep. Het programma is geïnspireerd op het Meet Me @ MoMA programma van het Museum of Modern Art in New York en mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Gieskes Strijbis Fonds.

Doel
Onvergetelijk Singer is een rondleiding die voor mensen met dementie en hun mantelzorgers gegeven wordt, maar die niet over dementie gaat. Het doel van het programma is om de deelnemers een plezierige tijd te bieden in het museum, waarbij ze even niet denken aan de ziekte.

Opzet
Tijdens Onvergetelijk Singer gaan mensen met dementie en hun mantelzorgers onder begeleiding van een speciaal getrainde rondleider met elkaar in gesprek over wat ze zien in het museum aan de hand van een maandelijks wisselend thema. Tijdens de rondleiding kijken de deelnemers samen naar kunst, beantwoorden ze vragen en voeren ze creatieve opdrachten uit. Ze krijgen hierdoor de mogelijkheid om observaties, verhalen, ervaringen, ideeën en gevoelens met elkaar te delen, zonder terug te hoeven vallen op het kortetermijngeheugen. Bijzonder is dat dit niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met dementie, maar dat het ook positieve effecten heeft voor mantelzorgers en de relatie tussen hen beiden. Singer Laren biedt met Onvergetelijk bovendien een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

Rondleiding
De eerste Onvergetelijk Singer rondleiding vindt plaats op vrijdag 3 juni en daarna iedere eerste vrijdag van de maand van 14.30 tot 16.00 uur. De rondleidingen hebben maandelijks een ander thema en worden uitgevoerd door speciaal opgeleide rondleiders. Groepen kunnen de rondleiding in overleg ook op andere dagen en tijden reserveren. Aanmeldingen verlopen via receptie@singerlaren.nl of 035 539 39 56. Meer informatie over Onvergetelijk Singer is te vinden op www.singerlaren.nl/onvergetelijk.

Lancering
Op vrijdag 27 mei wordt Onvergetelijk Singer feestelijk gelanceerd in het museum vanaf 14.30 uur. Het veelzijdige programma omvat presentaties, demonstratierondleidingen en een afsluitende borrel. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via receptie@singerlaren.nl.   
 
Singer Laren | iedere eerste vrijdag van de maand | 14.30 – 16.00 uur

11 mei 2016 | YOU | Hans Hiltermann 11 mei 2016 | YOU | Hans Hiltermann

YOU een indringende ontmoeting

Van 10 juni t/m 28 augustus toont Singer Laren de nietsverhullende portretten uit de serie YOU van de Amsterdamse fotograaf Hans Hiltermann (1960). De expositie is een combinatie van portretten in print en een videopresentatie.

Hyperrealistische beelden van mensen in een schaduwloze omgeving, allemaal in dezelfde vorm. Ze kijken je stuk voor stuk recht aan, zonder make-up, sieraden of zichtbare kleding. Rimpels, haartjes, vlekjes, de kleinste oneffenheid, alles is te zien. Heldere, bijna surrealistische ogen dwingen je om terug te kijken. Dat maakt YOU voor de kijker tot een fascinerende, soms confronterende ontmoeting.

YOU
De basis van YOU is Hiltermann's fascinatie voor wie wij als mensen zijn, en hoe we op elkaar reageren. Hiltermann fotografeert mensen ontdaan van alle opsmuk. "Haardracht, make-up en sieraden vormen een deel van het masker waarop wij elkaar beoordelen én waarop wij beoordeeld worden. Door dat masker weg te halen zie je als kijker de mens erachter, die jou op zijn beurt recht aankijkt.
YOU zegt iets over de kijker, over jou, en niet zozeer over de persoon op de foto." Aldus Hiltermann.

Op zoek naar de mens
Hiltermann is van oorsprong reclamefotograaf. "Een bijzonder werkgebied in de fotografie. Creatieve en technische hoogstandjes, maar altijd met een en hetzelfde doel: het beïnvloeden van koopgedrag.
In 2002 koos ik er voor om mijn eigen pad te ontwikkelen en mijn fascinatie voor mensen vorm te geven als fotograaf. Om portretten te maken die de essentie laten zien. Portretten die je raken. YOU."

Klik hier voor een impressie van YOU.

YOU van Hans Hiltermann is te zien van 10 juni t/m 28 augustus 2016. Tegelijkertijd zijn ook de tentoonstellingen Franse modernisten en Zomer in Singer te zien.