Suzanne Perlman

10 februari t/m 28 juni 2026 
Nardinc Galerij en Zaal 11 

Begin 2026 wordt een tentoonstelling gewijd aan het werk van de Hongaars-Nederlandse kunstenaar Suzanne Perlman (1922-2020, geboren als Suzanne Sternberg). Perlman wordt geboren in een kunstzinnig gezin in Boedapest en trouwt op 17-jarige leeftijd met Henry Perlman, een Nederlandse graanhandelaar. Het koppel verhuist in 1939 naar Rotterdam, maar dit verblijf is van korte duur. In 1940 vluchten ze voor de nazi’s naar Curaçao, waar Perlman uiteindelijk twintig jaar blijft wonen. Daar maakt ze haar eerste expressionistische landschappen en portretten. Op het eiland ontwikkelt ze een eigen stijl, gekenmerkt door een gedurfd en levendig kleurgebruik en expressionistische schildertoets. Perlman is vooral geïnteresseerd in het dagelijkse leven en werk van de mensen op straat. Veelvuldig schildert ze de Curaçaose de bevolking om haar heen, vrouwen die hun kleding wassen, straatverkopers en dansers, maar ook naaktportretten. Met haar schilderijen hoopt ze haar ‘liefde en respect voor de mensen van het eiland’ uit te drukken, aldus Perlman.

In de jaren vijftig en zestig ontwikkelt ze haar stijl verder. Ze studeert aan de Art Student League onder Sidney Gross en aan het Instituto Allende in Mexico. Daarnaast volgt ze 1961 en 1963 lessen bij Oskar Kokoschka in Salzburg. In deze periode zijn abstract expressionistische invloeden duidelijk aanwezig in haar geabstraheerde schilderijen met krachtige kleurvlakken, veelal van vrouwelijk naakten. Na de dood van haar man in 1983 verhuist Perlman naar Londen waar ze lessen blijft volgen, ditmaal aan het Central St. Martins Art School. In 2009 wordt ze onderscheiden met de Officier in de Koninklijke Orde van Oranje Nassau voor haar verdiensten op het gebied van de kunst en cultuur op Curaçao. Tot aan haar dood in 2020 blijft ze schilderen in haar Londense atelier. Ze laat een groot oeuvre na, dat voor een groot deel nog geheel onbekend is.

Perlman ging als kunstenaar en vrouw haar eigen weg, koos volledig voor haar kunst en schilderde vanuit haar gevoel en compassie met haar omgeving. Singer Laren toont een diverse selectie van Perlmans oeuvre, van haar vroege expressionistische Curaçaose werken tot haar abstract expressionistische periode en Londense stadsgezichten.