Erik Renssen

Erik Renssen (Deventer, 1960) is een onafhankelijk kunstenaar. Hij schildert, lithografeert, maakt beelden, collages en tekent op papier. Al meer dan 35 jaar. Zijn werk wordt wereldwijd verzameld, aangekocht op een van de internationale beurzen waar zijn werk getoond wordt of bij Renssen Art Gallery in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam.

Wie daar binnenloopt ziet in het kleurrijke werk de invloed van onder andere Picasso en Matisse. ‘Hommage a Picasso’ staat er op de etalageruit. Om te creëren beschikt Renssen over een onuitputtelijke bron van inspiratie en eindeloze mogelijkheden qua techniek om uiting te geven aan zijn emoties over onderwerpen dicht om hem heen. Aan Picasso ontleent de schilder zijn kubistische stijl, Matisse klinkt door in zijn wulpse plantenmotieven en elegante golvende lijnen. Als geen ander kan Renssen in één lijn een compleet vrouwenlichaam tevoorschijn roepen. Iets wat makkelijk lijkt, maar in de kunst het hoogst haalbare is: in die lijn moet snelheid zitten en hij moet in één keer goed zijn. Zeker bij werk in houtskool of inkt op papier; puur vakmanschap.

Naast stadsgezichten en landschappen die zijn achtergrond in architectuur prijsgeven, zijn vrouwen een geliefd onderwerp van de schilder. Vrouwen in rust, met een boek, met een kind, liefdevol en harmonieus, maar nooit realistisch. Ledematen zijn buiten proportie, neuzen te groot en borsten hangen buitenboord. Het klopt niet, net als bij kubistische werken, waarvan de stukken nooit precies passen, maar wel een lust zijn voor het oog. Dankzij zijn geheel eigen kleurgebruik - waar Renssen intuïtie paart aan vakkennis - en zijn levendige verfstreek; soms rul, soms glad, maar altijd expressief, is de energie van de kunstenaar duidelijk voelbaar.

Waarom dan toch die vervormingen? Er wringt iets, oneffenheden worden uitvergroot, de puzzelstukjes passen niet… Is dat niet het leven zelf? Het ideaalplaatje bestaat in je hoofd, de werkelijkheid blijkt toch net even anders. Die wringt soms en dingen kloppen nooit helemaal perfect. De kunst is om daar de schoonheid van in te zien. De situatie - ofwel compositie - te accepteren in al zijn onvolmaaktheid en kleurrijkheid, met humor. Een kunstwerk van Renssen is niet volmaakt, niet perfect, maar net als het leven wel prachtig!

www.renssenartgallery.com

instagram : renssenartgallery

Facebook : Renssen Art Galllery Amsterdam

Tiktok : @renssen