De Staatsgreep

Theatergroep De Jonge Honden
Het ontluisterende vervolg op Soldaat van Oranje 
Sat 19 Oct 20:15
19 Oct
20:15
  • 19 Oct
    20:15
    Theaterzaal

De Staatsgreep - Theatergroep De Jonge Honden 

Het ontluisterende vervolg op Soldaat van Oranje 

Met ‘De Staatsgreep’ brengt Theatergroep De Jonge Honden een bloedstollende reconstructie van een onbekende en omstreden geschiedenis. Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema was tijdens de Tweede Wereldoorlog bereid zijn leven te geven voor herstel van de democratie in Nederland. Na diezelfde oorlog hielp hij met een groep vooraanstaande figuren die democratie bijna om zeep omdat hij de dekolonisatie van Nederlands-Indië ongrondwettig vond. Toen zelfs koningin Wilhelmina niet ontvankelijk bleek voor hun zorgen, leek deze groep nog maar één uitweg te zien: een staatsgreep. 

‘De Staatsgreep’ is een politiek drama in de stijl van een film noir, over de wens om alles hetzelfde te houden in tijden die veranderen. We zien Mathilde van Schaik, die op het hoofdkantoor van de pas-opgerichte PvdA werkt. Tijdens een toevallige ontmoeting met Hazelhoff Roelfzema komt ze een complot op het spoor. In haar onderzoek naar deze mogelijke staatsgreep stapelen de bewijsstukken zich op en raakt ze langzaam verstrikt in een web van vermoedens en mogelijke gebeurtenissen.

Tekst: Wessel de Vries | regie: Jolmer Versteeg | spel: Billy de Walle, Yari van der Linden, Pip Lieke Lucas en Ali Zijlstra | muziek: Sebastiaan Flier en Fleur Dikken | kostuums: Hanne Pierrot | dramaturgie: Maarten Bos