Breitner

15 mei 2024 – 8 september 2024
Wed 15 May - Sun 8 Sep
15 May
-
8 Sep
  • 15 May
    -
    8 Sep
    De kaartverkoop is gestart, vergeet uw tijdslot niet te boeken.
    Museum

‘Schilderbeest’ Breitner vanaf 15 mei 2024 te zien in Singer Laren

De kaartverkoop is gestart, het reserveren van een ticket met starttijd is verplicht. 

George Hendrik Breitner (1857 – 1923) is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de late 19e eeuw. De afgelopen decennia is zijn werk vooral belicht vanuit zijn stedelijke onderwerpen en als fotograaf. Het leverde hem bijnamen op als ‘de schilder van Amsterdam’ en ‘Nederlands impressionist’. Door deze 'beperkende' blik zijn we de bijzondere artistieke kwaliteiten van Breitner uit het oog verloren. Gastconservator Suzanne Veldink gaat in de eerste monografische overzichtstentoonstelling sinds 1994, terug naar de oerkunstenaar die Breitner is. Voor de troepen uit nam hij de vrijheid om zijn gevoel uit te drukken in kleur en in een karakteristiek, krachtig handschrift. In de tentoonstelling laat Veldink zien hoe baanbrekend en invloedrijk Breitner is geweest. Ze presenteert een nieuwe, overkoepelende visie op een van Nederlands grootste meesters.

Nieuw perspectief
In de tentoonstelling met ruim 70 schilderijen en werken op papier zet Veldink de ontwikkeling van Breitner in een nieuw perspectief door een combinatie te presenteren van echte publiekslievelingen, zoals Breitners kimonomeisjes, en onbekendere werken. Sommige ervan zijn al decennia niet in Nederland te zien geweest.

Modernisme
Breitners onderwerpkeuze blijkt een middel te zijn geweest voor een experimenteel gebruik van lijn en kleur, waarmee hij zijn tijd ver vooruit was. Daarmee speelde hij een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van het modernisme in Nederland; een onderwerp dat diep verankerd is in het DNA van Singer Laren. Deze pioniersrol vormt de rode draad in de tentoonstelling. Er zijn bijzondere bruiklenen te zien uit binnen- en buitenland, waaronder van Fondation Custodia en Maannacht van Musée d’Orsay, beide in Parijs, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Rijksmuseum Amsterdam, Dordrechts Museum, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en van een groot aantal - internationale - particuliere collecties.

De Breitnertentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

Breitner, lezing door gastconservator Suzanne Veldink op  zondag 26 mei om 16.15 uur

Boek een rondleiding door de tentoonstelling

Pak een stoeltje

Vergeet niet om een ticket met starttijd te reserveren. Dan ben je verzekerd van een prettig museumbezoek.

 

Lezing Breitner door gastconservator Suzanne Veldink

‘De techniek is bij hem geen hoofdzaak evenmin als het onderwerp. Vóór alles ziet Breitner kleur, – toon.’ Floris Verster 1902

Related themes