Over ons en Contact

Het verhaal van Singer Laren


Anna en William Singer: de grondleggers van Singer Laren

Een thuis waar kunsten, zaken en mensen samenkomen

 

Het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer bouwde begin vorige eeuw Villa De Wilde Zwanen in het Noord-Hollandse Laren, wat in 1902 al bekendstond als kunstenaarsdorp. Het echtpaar had een gezamenlijke passie voor (beeldende) kunst en verzamelde een indrukwekkende kunstcollectie door de jaren heen. Thuis ontvingen ze hun vrienden, onder wie veel kunstenaars en creatieven. William schilderde zelf ook graag in de natuur en in zijn atelier en Anna speelde op haar vleugel in de woonkamer.

 

Wilde Zwanen staat synoniem voor het leven van Anne en William Singer die vanuit Amerika naar het drukke Parijs verhuisden om vervolgens te ‘landen’ in kunstenaarsdorp Laren; op doortocht door het leven.

 

 

Van privé naar publiek
Na het overlijden van William besloot Anna de collectie te delen met het publiek. Zij liet een museum en een theater aan de villa bouwen, die in 1956 geopend werden voor iedereen die mee wilde genieten van de mooie werken. Zo staat Singer Laren al decennia bekend als een uniek, particulier cultureel erfgoed dat bestaat uit een museum, villa, theater en beeldentuin. Met als laatste wapenfeit het uitgebreide en vernieuwde theater voor podiumkunsten en zakelijke bijeenkomsten. Singer Laren blijft daarmee een thuis waar kunsten, zaken en mensen samenkomen.

 

Roam around
Want de tijd heeft in de afgelopen jaren niet stilgestaan; zowel qua uitstraling als bedrijfsvoering is een en ander aan de tijdsgeest aangepast. De meest recente ontwikkeling is de grootscheepse verbouwing aan Singer Laren: sinds het najaar van 2017 prijkend met een gloednieuw theater. Bezoekers komen binnen via een prachtige nieuwe, centrale en ruime entree waar de kunst je tegemoet komt. De klassieke Villa De Wilde Zwanen verbindt het museumgebouw via deze ruimte met de nieuwe theatervleugel, waarvan de intieme zaal plaats biedt aan 400 bezoekers in de zeer comfortabele stoelen met veel beenruimte. Hier zitten uw gasten altijd first class. In de gerenoveerde woonkamer van de Singers kan worden gegeten en gedronken en de door tuinarchitect Piet Oudolf ontworpen beeldentuin trekt ieders aandacht; het heeft een ongekende aantrekkingskracht ‘to roam around’.

"Singer Laren is, in de geest van de oprichtster, de plek waar kunsten samenkomen, waar we de kunsten vieren." - Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur

 

 

Collectie Nardinc als apotheose
Net als bij kunsten en business is Singer Laren ook aan veranderingen onderhevig door de tand des tijds. De ene keer met autonome keuzes en beslissingen, de andere keer door een ‘offer you can’t refuse’. Zo maakte Els Blokker in het voorjaar van 2018 bekend dat ze de Collectie Nardinc zal schenken aan Singer Laren. Door het samenvoegen van de collectie met de huidige kunstverzameling is Singer Laren in staat het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme op het hoogste niveau te tonen! Speciaal hiervoor wordt het museum verder uitgebreid met een museumvleugel en vinden in 2020 en 2021 renovaties en vernieuwingen plaats aan het museumgebouw en de orangerie. Het streven is om deze vleugel in 2021 te openen voor publiek.

 

Business as (un)usual
Singer Laren is als een magnetisch veld voor kunstliefhebbers, theatergangers, dwarsdenkers, frisse kijkers en creatieven. Dit DNA vind je in alle soorten mensen, maar ook zeker in alle soorten bedrijven. Om die reden vinden veel organisaties hun weg naar de villa, het theater, het museum en de beeldentuin. De verschillende entiteiten van Singer Laren vormen een geheel terwijl ze ook los van elkaar gehuurd kunnen worden voor een vergadering, brainstorm, productpresentatie, congres, lunch, diner of receptie. Thuis bij Singer Laren kan zaken worden gedaan op een (on)gewone manier. Anders dan anders vanwege de vele inspiraties, maar toch in huiselijke sferen.

 

Deze plek voor podium- en beeldende kunst biedt bijzondere mogelijkheden voor evenementen.” - Leden van het Genootschap voor Eventmanagers
 

 

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met de afdeling Locatieverhuur via evenementen@singerlaren.nl of telefonisch via 035 - 539 39 66.

 

 Petra van der Plaats

Johan de Jong