Klaas Gubbels krijgt Singerprijs 2022

Maandag 20 juni 2022

Klaas Gubbels krijgt Singerprijs 2022

Op zaterdag 25 juni ontvangt Klaas Gubbels de Singerprijs 2022. De prijs is een beeldende kunstprijs van de Stichting Vrienden van Singer Laren die tweejaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandse beeldend kunstenaar voor zijn of haar gehele oeuvre.

Klaas Gubbels

Klaas Gubbels wordt in 1934 geboren in Rotterdam. In 1952 en 1952 krijgt hij daar les aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Hij vervolgt zijn leertijd aan de Arnhemse Academie Kunstoefening tot 1958. Daar begeleidt Hendrik Valk hem in de lithografie. Naast grafiek stort hij zich op het schilderen, gevolgd door allerlei andere technieken. In 1958 betrekt Gubbels een atelier in een voormalig koetshuis op het Arnhemse landgoed Lichtenbeek. Hier werkt hij tot op heden dagelijks.

Tafels, stoelen, potten, kannen en trechters bevolken al decennialang het kunstuniversum van Klaas Gubbels. Voor hem zijn het levende wezens en dat zie je ook. Ze hebben menselijke trekjes. Ze kunnen verdrietig zijn of blij, maar ook domweg saai. In al hun eenvoud en verstilling praten en dansen ze met elkaar. ‘Uiteindelijk komt Klaas bij de helderste versie van een vorm uit’, zo typeert Rudi Fuchs zijn kunst. Of het nou een foto, litho, houtsnede, schilderij, collage, objet trouvé, glas of beeld betreft. Zijn vriend Cherry Duyns noemt hem ‘de schilder die uit het niets iets wil maken om daarna te zien of het minder kan’. De lijfspreuk van Gubbels zelf sluit daar naadloos bij aan: ‘Wie niets te zeggen heeft bedenkt steeds iets nieuws. Wie iets te zeggen heeft, blijft dat zijn hele leven herhalen’ (August Willemsen). 

De Singerprijs

De Singerprijs bestaat uit een tentoonstelling en een aankoop van een kunstwerk voor Singer Laren. De Singerprijs wil zo bijdragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse Nederlandse beeldende kunst en aan de traditie van de verzamelaars van eigentijdse beeldende kunst William en Anna Singer, de grondleggers van de kunstcollectie van Singer Laren. De tentoonstelling met een dertigtal van Klaas Gubbels is van 21 juni t/m 2 oktober te zien in de Van den Brink galerij van Singer Laren.

U bezoekt de tentoonstelling met een combiticket voor het museum. 

Klik hier om kaarten te reserveren

 

Foto Galerie InDruk.