Verwacht in 2023: Kees van Dongen. Durf en verleiding

Singer Laren en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis slaan de handen ineen bij de tentoonstelling Kees van Dongen. Durf en verleiding.  Hierin wordt gefocust op de periode die zou leiden tot de wereldfaam van Van Dongen. Zijn debuut, doorbraak en vroege ontwikkeling tot aan het werk waarmee hij naam maakte als een van de belangrijkste ‘fauves’.
De tentoonstelling met een honderdtal schilderijen en tekeningen van Kees van Dongen (1877-1968) gaat in januari 2023 van start in een dan geheel vernieuwd Singer Laren.
 
Kees van Dongen behoorde tot de voorhoede van Nederlandse kunstenaars die rond 1900 vernieuwing zochten in Parijs. Daar omarmde hij de avant-garde en in 1905 nodigde Picasso hem uit om een atelier in het Bateau-Lavoir te betrekken. In het vrije Montmartre bevond Van Dongen zich  in het centrum van artistieke vernieuwing. In deze omgeving – in het voetspoor van Van Gogh – ontwikkelde hij zich tot schilder van figuur en vernieuwer door kleur en toets. Dankzij het verblijf in Parijs, de vele internationale tentoonstellingen, en de combinatie van talent en durf werd Van Dongen één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het fauvisme. Het artistiek-revolutionaire en sensuele raakte met zijn naam verbonden.
 
De tentoonstelling Kees van Dongen. Durf en verleiding wordt samengesteld door gastconservator Anita Hopmans, Senior Conservator bij het RKD. Hopmans is internationaal specialist in het oeuvre van de kunstenaar en zal voor deze tentoonstelling hoogtepunten en sleutelstukken bijeenbrengen, waaronder een aantal prominente (internationale) bruiklenen zoals het niet eerder in Nederland getoonde werk Deux yeux uit 1911 uit de collectie JK Art Foundation.

“Met Durf en verleiding werken Singer Laren en het RKD opnieuw nauw samen.” Chris Stolwijk, algemeen directeur RKD
 
“Durf en verleiding is het vernieuwde Singer Laren op het lijf geschreven.” Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren

Kees van Dongen, Deux yeux, 1911, Collectie JK Art Foundation

Een vernieuwd Singer Laren

Deze zomer renoveert Singer Laren de huidige museumzalen. Op 17 augustus gaat daar de tentoonstelling De ontdekking van het heden van start. De door Els Blokker-Verwer geschonken Nardinczalen zijn in aanbouw en worden in het voorjaar van 2022 feestelijk geopend. In de zomer toch van een tentoonstelling in Singer Laren genieten? Dat kan, vanaf 5 juni is in villa de Wilde Zwanen de tentoonstelling De affiches van Hamdorff te zien.

V.l.n.r Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren, Chris Stolwijk, algemeen directeur RKD, Anita Hopmans, Senior Conservator RKD, Evert van Os, algemeen directeur Singer Laren