Singer Laren

Belgische meesters

Ensor, Delvaux, Magritte
Meesterwerken uit het Museum van Elsene in Brussel
di 7 dec - zo 27 feb
7
dec
-
27
feb
  • 7 dec
    -
    27 feb
    Museum
    tijdelijk geen verkoop

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen sluit Singer Laren om 17.00 uur.

Belgische meesters

Ensor, Delvaux, Magritte

Tentoonstelling van 7 december 2021 t/m 27 februari 2022

Belgische meesters biedt een overzicht van de Belgische klassiek moderne kunst, van James Ensor tot René Magritte. Aan bod komen respectievelijk het impressionisme, symbolisme, luminisme, fauvisme, expressionisme en surrealisme. De tentoonstelling is samengesteld uit hoogtepunten van het Brusselse Museum van Elsene. De kunstwerken zijn een weerspiegeling van de zoektocht naar vernieuwing en vrijheid van expressie in België tussen 1850 en 1950. Daarbij wisselen internationale invloeden en lokale karakteristieken elkaar af, evenals een sterke focus op de zichtbare werkelijkheid en een voorkeur voor de fantasie.  Onze zuiderburen leggen daarbij een onmiskenbaar plezier aan de dag voor het bizarre en de vervreemding. 

Met meesterwerken van onder meer Léon Frédéric, Willy Finch, Georges Lemmen, Emile Claus, James Ensor, Jean Delville, Fernand Khnopff, Léon Spilliaert, Jos Albert, Willem Paerels, Rik Wouters, Gustave De Smet, Frits Van den Berghe, Paul Delvaux en René Magritte.

Museum van Elsene

De tentoonstelling is een samenwerking met het museum van Elsene, Brussel. Het museum van Elsene werd opgericht in 1892, nadat de omvangrijke kunstverzameling van de landschaps- en dierenschilder Edmond de Pratere -overleden in 1888- aan de gemeente Elsene was toevertrouwd. Tegenwoordig biedt de collectie van het Brusselse museum een overzicht van de Belgische kunst van circa 1870 tot heden. 

Lezing Belgische meesters

Dit najaar presenteert Singer Laren de hoogtepunten uit de collectie van het Brusselse Museum van Elsene. Laat u meevoeren langs de belangrijkste ontwikkelingen in de klassiek moderne kunst uit België van symbolisme, impressionisme en neo-impressionisme, via fauvisme en expressionisme tot surrealisme.

Zondag 9 januari 2021, 15:00 uur
Klik hier voor het bestellen van tickets 

Eind 2019 bezocht ik Musée Lodève en zag de tentoonstelling “Ensor, Magritte, Alechinski…Chefs-d’oeuvre du Musée d’Ixelles”. Lopend door de Franse museumzalen kon ik het niet laten om de prachtige schilderijen te projecteren op de wanden van Singer Laren. Zo ontstond al snel het idee om de verzameling impressionisten en modernisten van het Museum van Elsene ook in Nederland te tonen

Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur