di 19 mei -
Winnaar Singerprijs 2020

Pépé Grégoire

Beeldententoonstelling in de Singer tuin
19 mei

De Larense beeldhouwer Pépé Grégoire (Teteringen 1950) neemt een geheel eigen plek in binnen de Nederlandse kunstwereld. In zijn beelden tart hij de zwaartekracht en speelt met tegenstellingen als glad-ruw en hard-zacht. Hij prikkelt, provoceert en breekt bewust met vertrouwde waarden: in zijn kunst zet hij de wereld op zijn kop. Geïnspireerd op het thema van archeologische vondsten van Griekse en Romeinse mensfiguren vult hij de ontbrekende ledematen in: armen en benen en het menselijk profiel.  Grégoire abstraheert daarbij tot de essentie zichtbaar wordt. Als kijker wordt je geprikkeld er je eigen fantasie op los te laten. Het is dan ook uit volle overtuiging dat wij de Singerprijs 2020 aan Pépé toekennen en in dat kader deze tentoonstelling presenteren en het bronzen beeld Masker II voor de verzameling van Singer Laren verwerven. 

Pierre Paul “Pépé” Grégoire werd geboren in een kunstenaarsfamilie. Zijn grootvader Jan was schilder en vader Paul beeldhouwer en directeur van de Rijksacademie van beeldende kunsten aan Amsterdam, waar Pépé zijn opleiding volgde. Grégoire ontving diverse kunstprijzen en maakte monumentale werken voor de openbare ruimte in binnen-en buitenland. Daarnaast maakte hij in opdracht brons portretten van bijvoorbeeld Koningin Beatrix en August Willemsen. 

De Singer Prijs is een beeldende kunstprijs van de Stichting Vrienden van Singer Laren. De prijs wordt elke twee jaar toegekend aan een levende Nederlandse beeldend kunstenaar, voor zijn of haar gehele oeuvre. De Singer Prijs bestaat uit een tentoonstelling en een aankoop van een kunstwerk voor Singer Laren. De Singer Prijs wil zo bijdragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse Nederlandse beeldende kunst en aan de traditie van de verzamelaars van eigentijdse beeldende kunst William en Anna Singer, de grondleggers van de kunstcollectie van Singer Laren.

Pépé is een van de meest originele beeldhouwers van Nederland. Zijn werk is eigenzinnig en grensverleggend

Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur