zo 15 mrt 15:00 - 16:00

Jo van Gogh-Bonger en het Rozenlaantje in Laren

Lezing door Hans Luijten
15 mrt
15:00 - 16:00
  • zo 15 mrt
    15:00 - 16:00
    Prijs € 21,00 Supporters/CJP/BGL VIP € 9,00 (Excl. € 1,50 transactiekosten per bestelling)
    Theaterzaal

Jo van Gogh-Bonger

Jo van Gogh-Bonger (1862-1925) was getrouwd met Vincents broer Theo. Toen de broers kort na elkaar overleden bleef ze achter met haar zoontje Vincent (1890-1978) en een grote collectie werken van haar zwager. De rest van haar leven wijdde Jo zich aan de verspreiding en bekendmaking van zijn werk. Dit was geen gemakkelijke opgave in een door mannen gedomineerde wereld. Jo publiceerde een selectie van de brieven van Vincent aan Theo, organiseerde tentoonstellingen en verkocht kunstwerken aan particulieren en invloedrijke kunsthandelaren. Zonder haar inspanningen was Van Gogh nooit zo bekend geworden. Na haar overlijden nam haar zoon de zorg voor de verzameling over. Die kunstwerken vormen nu de kern van wat er in het Van Gogh Museum te zien is.

Het Rozenlaantje

In 1910 lieten Jo en haar tweede echtgenoot Johan Cohen Gosschalk in Laren een zomerhuis bouwen in het Rozenlaantje, genaamd ’t Lanthuys. In opdracht van Vincent, die in 1926 besloot om er met zijn gezin te gaan wonen, werd dit huis uitgebreid tot een villa van vrij grote omvang. Hij bleef hier tot het eind van zijn leven wonen en wist er zich omringd door de prachtigste schilderijen van zijn inmiddels beroemde oom. Een deel van Jo’s boekenkast kreeg een mooie openbare bestemming: na haar overlijden schonk Vincent op haar verzoek driehonderd boeken aan de Openbare Bibliotheek van Laren-Blaricum.

Jo Van Gogh-Bonger

Isaac Israëls, Portret van Jo van Gogh-Bonger

Hans Luijten zal in zijn lezing ingaan op het veelzijdige levensverhaal van Jo, en op de verbondenheid tussen de Van Goghs en Laren. Luijten is senior onderzoeker van het Van Gogh Museum en publiceerde in 2018 de goed ontvangen biografie Alles voor Vincent. Het leven van Jo van Gogh-Bonger.