Colori Ensemble

Stichting Eigen Muziekinstrument in de Tuinkamer van Singer Laren
vr 5 jan 11:00 - 11:45
5 jan
11:00 - 11:45

€ 9,00 p.p. inclusief koffie/thee

Colori Ensemble

Voor impressionist Maurice Ravel waren de felle kleuren en primitieve eenvoud van het naderende expressionisme een brug te ver. Sfeertekening, intimiteit en subtiele klankkleuren voeren de boventoon in zijn Sonatine voor piano. Poulenc’s Trois Mouvement Perpétuels is juist lichtvoetig, melodieus en humoristisch. Poulenc beschreef ze als "ultramakkelijk" en vergeleek ze met een stevige wandeling langs de Seine. De suite was meteen een groot succes en blijft een van de meest populaire werken van de componist. Tussen deze twee grote Fransen misschien wel de allergrootste Tsjechische componist uit de geschiedenis: Antonin Dvořák. Op het toppunt van zijn kunnen, in Amerika in 1893, schreef hij “De Nieuwe Wereld Symfonie” en z’n “Amerikaanse strijkkwartet”. Uit nagenoeg dezelfde periode dateert zijn korte cyclus Humoresques voor pianosolo. Hij schreef ze tijdens een vakantie in Bohemen in 1894. Als afsluiting van dit kleurrijke concert: de onvolprezen Roemeense Volksdansen van Bartok, ook een cyclus voor piano, maar dan uit 1915. Het behoort, samen met de orkestversie uit 1917, tot Bartoks bekendste en meest gespeelde composities.

Biografie:
Het Colori Ensemble in triobezetting bestaat uit Rianne Jongsma (fluit, piccolo, altfluit), Wilma Jongsma (hobo, althobo) en Arjan Jongsma (marimba). Het ensemble was regelmatig op Radio 4 te beluisteren en gaf o.a. concerten in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de Nieuwe Kerk Den Haag en op het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. In 2015, 2019 en 2022 kwamen voor het label Aliud Records respectievelijk de cd’s Colori miti, Evasio en Spectrum tot stand in samenwerking met het Frysk Muzyk Argyf. Individueel wonnen de ensembleleden prestigieuze prijzen op het Prinses Christina Concours en het Nationaal Concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. 

Programma:

  • Sonatine - Maurice Ravel (1875-1937)
  • Humoresque in Fis - Anton Dvořák (1841-1904)
  • Trois Mouvement Perpétuels - Francis Poulenc (1899-1963)
  • Romanian Folk Dances - Bela Bartók (1881-1945)

Concertserie SEM en Singer Laren
Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM) en Singer Laren presenteren vanaf oktober een maandelijks concertserie in de Tuinzaal met jonge, professionele musici en muziekvakstudenten in kamermuziekbezetting. De musici laten zich voor hun programma’s inspireren door de tentoonstellingen in Singer Laren. Stichting Eigen Muziekinstrument ondersteunt jonge, professionele musici tot 30 jaar bij de aanschaf van een eigen instrument. Een eigen en passend instrument is van groot belang voor de muzikale en professionele ontwikkeling van musici. Voor meer informatie: www.stichtingeigenmuziekinstrument.nl