Lussanet. Verf in het bloed

t/m 2 oktober 2022
wo 9 mrt - zo 2 okt
9
mrt
-
2
okt

U kunt de tentoonstellingen Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon, Lussanet. Verf in het bloed & Sluijters en de modernen bezoeken met een combiticket.

Lussanet. Verf in het bloed

Paul de Lussanet (1940) krijgt zijn eerste schilderlessen van zijn grootouders, kunstenaars in het bruisende kunstenaarsdorp Laren. Na een korte periode aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen brengt hij drie zomers door aan de Schule des Sehens van Oskar Kokoschka. Daarna vertrekt Paul voor tien jaar naar kunstenaarsmekka Parijs. In de zomermaanden is hij vaak te vinden op het Larense kunstbolwerk ‘Jagtlust’ van Fritzi ten Harmsen van der Beek. In 2000 keert hij definitief terug naar geboortegrond Laren.

De Lussanet, ooit bestempeld als “wonderboy van de nieuwe figuratie”, verbeeldt liefst het vrouwelijk naakt. Maar het gaat hem vooral om het schilderen zelf. Hij maakt dynamische composities met een trefzekere lijnvoering en losgezongen kleurvlakken. De deels zichtbare witte ondergrond laat zijn werk ademen. De invloed van de grote expressionist Kokoschka blijft voelbaar en slaat een brug met het modernisme.