Dolblij met schenking Liebermann

Maandag 29 juni 2020

Dolblij is Singer Laren met de schenking van een schilderij van de beroemde Duitse impressionist Max Liebermann (1847-1935). Het gaat om het schilderij Gehendes Mädchen dat Liebermann in 1897 op de Brink in Laren schildert. De vlotte olieverfschets is een schenking van het Duitse verzamelaarsechtpaar Bühler-Brockhaus. Het is het eerste Larense schilderij van Liebermann in Nederlands openbaar kunstbezit. Gehendes Mädchen is van 30 juni t/m 23 augustus te zien in de presentatie Liebermann in Laren

Liebermann in Laren

Aangetrokken door Rembrandt en Frans Hals komt Liebermann vanaf 1871 vaak naar Nederland en raakt hier bevriend met de schilder Jozef Israëls.
Tijdens Liebermann’s huwelijksreis in 1884, neemt Israëls het jonge stel mee naar het kunstenaarsdorp Laren. Liebermann is op slag verliefd en keert er vele malen terug. Op de Brink tekent hij schetsboeken vol, schildert er dit schoolgaande meisje en maakt er schetsen voor schilderijen die hij later in zijn atelier in Berlijn zal uitwerken.

Max Liebermann en Jan Veth

In Laren raakt Liebermann bevriend met de kunstenaar Jan Veth (1864 - 1925). Veth leert Liebermann etsen, lithograferen en adviseert hem bij publicaties en tentoonstellingen. Liebermann introduceert op zijn beurt Veth bij zijn Berlijnse kunstenaarsvrienden. Samen schilderen ze de 'Larense meisjes'. Het is Veth die Liebermann de Vlasschuur in Laren wijst; een plek waar volwassenen en kinderen vlas aan het spinnen zijn. Het schilderij De Vlasschuur wordt zijn beroemdste werk en in 1888 krijgt het schilderij een gouden medaille bij een Internationale tentoonstelling in München. In de presentatie Liebermann in Laren presenteert Singer Laren het Larense meisje van Liebermann naast het Larens meisje met korenbloemen van Jan Veth. Mogelijk gemaakt met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.