Landschap in Laren van Herman Kuijt

In maart 2017 heeft Singer Laren een vroeg luministisch landschap van Herman Kuijt verworven. Het stralende schilderij toont het uitzicht van 'Villa Vita Nuova', een pension aan de Hilversumse weg in Laren, waar Kuijt zij aan zij met Jan Sluijters werkte. Het werk is een belangrijke aanwinst voor Singer Laren dat gefocust is op de kunstenaarskolonie Laren als bakermat van het Hollands modernisme.

In 1909 volgt Herman Kuijt lessen aan de Teekenschool Quellinus in Amsterdam en vervolgens aan de Larense Kunstschool onder leiding van Simon Moulijn en Ferdinand Hart Nibbrig. In 1910 verhuist Kuijt met zijn ouders naar Laren, waar zij gaan wonen in pension 'Villa Vita Nuova'. Hier leert de jonge Kuijt Jan Sluijters kennen, die van 1909 tot 1911 in het pension woonde en werkte en er zijn befaamde luministische landschappen schilderde.

Kuijt schildert het uitzicht op de moderne telegraafpalen onder een stralende zon in lichte felle kleuren, met stipjes en streepjes. Het werk is nauw verwant aan de zogenaamde 'oktoberzonnen' die Sluijters op hetzelfde moment op dezelfde plek maakte. Kuijt onderscheidt zich van Sluijters doordat zijn landschap lichter en transparanter geschilderd is dan dat van zijn inspirator.

In 1911 exposeert Kuijt zijn luministische werk op de tentoonstelling van de ‘Moderne Kunstkring’ in het Stedelijk Museum te midden van schilders als Mondriaan, Sluijters en Gestel.

Herman Kuijt, Landschap bij Laren, 1910, olieverf op board, 27,5 x 22,3 cm, collectie Singer Laren