Bart van der Leck 1876-1958 

Compositie, 1917-’18 
Olieverf op doek, 40 x 32 cm Singer Laren
Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Fonds voor 20ste-eeuwse Nederlandse schilderkunst en haar Innorosa Fonds), de VriendenLoterij en het Mondriaan Fonds 

Locatie: Sint Lucasweg 4 Laren, Bart van der Leck woont van 1916-1919 in villa De Boschhoek. 

In 1917-18 schildert Bart van der Leck enkele volledig abstracte composities van geometrische vlakjes in de primaire kleuren tegen een witte achtergrond, waarvan dit werk waarschijnlijk het vroegste is. Het schilderij laat zien dat hij op dat moment nog experimenteert en zoekende is naar een nieuwe beeldtaal. Vakjes die eerst vierkant waren, heeft hij later deels overgeschilderd met witte verf. Hierdoor suggereert Van der Leck een roterende beweging in een abstracte voorstelling.

Van der Leck woont bijna zijn hele werkzame leven in Laren en Blaricum. Hij is een van de belangrijkste vernieuwers van de beeldende kunst in Nederland. In de jaren 1914-‘18 heeft hij intensief contact met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. De wisselwerking tussen deze kunstenaars speelt een grote rol bij de totstandkoming van de nu wereldberoemde beweging De Stijl.