Singer Laren

Nationale Museumweek

Het is Nationale Museumweek

Een week waarin musea hun pronkstuk tonen. Nu hebben we er natuurlijk veel... maar deze week zetten we het schilderij Landschap met fietsers in Laren van Jan Sluijters in de spotlight.

In Landschap bij Laren met fietsers heeft Jan Sluijters de sensatie verbeeld die hij ter plekke voelde bij het zien van het landschap in fel zonlicht. Zijn luministische schilderstijl met felle kleuren en een losse, afwisselende penseeltoets wordt aan het begin van de 20ste eeuw ‘ultramodern’ genoemd. We zien het uitzicht vanuit de villa Vita Nuova aan de Hilversumseweg in Laren. Hier verblijft Sluijters vanaf 1909 twee jaar, samen met zijn nieuwe geliefde Greet van Cooten. Opvallend zijn de telegraafpalen, het voetbalveld en de fietsers, die de moderne tijd vertegenwoordigen. Moderne kunst en geschiedenis komen samen in dit pronkstuk uit de collectie van Singer Laren! 

Jan Sluijters, Landschap bij Laren met fietsers, ca. 1911, olieverf op doek, 51,4 x 71 cm, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc. Vanaf het voorjaar 2022 te zien in de Nardinczalen.