Singer Laren

Bouw Nardinc zalen gestart

Dinsdag 12 januari 2021

Ondanks het nieuws dat we waarschijnlijk nog wat langer dicht moeten blijven, begon de week goed. Vrolijkheid met Els Blokker-Verwer, museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm en algemeen directeur Evert van Os bij de start van de bouw van de nieuwe Nardinc zalen. Wat een mooi vooruitzicht!

Nardinc zalen

In de zogeheten ’Nardinc’-zalen wordt de aan het museum geschonken kunstcollectie van het echtpaar Blokker-Verwer ondergebracht. De verzameling bestaat uit ruim honderd schilderijen uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, waaronder een veertigtal werken van Jan Sluijters. Els Blokker bouwde de collectie op samen met haar man Jaap, die in 2011 overleed. Met de schenking wil Els Blokker haar liefde voor de kunst met anderen delen.

De Nardinc-zalen beslaan vierhonderd vierkante meter, waarvan tweehonderd vierkante meter daadwerkelijk nieuwbouw is. De overige oppervlakte wordt gewonnen door herbouw van bestaande ruimtes. Het museum krijgt zodoende drie nieuwe tentoonstellingszalen plus een filmzaal. Els Blokker en een aantal andere begunstigers hebben de nieuwbouw mogelijk gemaakt.

Na enkele maanden vertraging was maandagochtend de officiële start van de bouw, even daarvoor ging de grond over in handen van de projectontwikkelaar. De verwachting is dat de nieuwe zalen februari 2022 kunnen worden geopend.
Nieuw Singer

Overigens krijgen daarnaast de huidige zalen een nieuwe uitstraling met het aanleggen van onder meer houten vloeren en nieuwe plafonds. Singer Laren wil daarmee oud en nieuw op elkaar laten aansluiten en een verbinding maken met de villa die gebouwd is in Engelse landhuisstijl. „Niks retro of kitsch”, benadrukt Van Os, „maar modern en warm.” Op die manier zal het publiek begin 2022 kennis kunnen maken met een heel nieuw Singer Laren.

„We zijn begonnen. Heerlijk, heerlijk”, aldus Els Blokker, die zegt blij te zijn met de positieve gebeurtenis van de bouw. De Larense woont om de hoek van Singer en verwacht dat ze haar nieuwsgierigheid naar de bouwvorderingen niet kan bedwingen en zodoende de komende tijd regelmatig haar gezicht zal laten zien op de bouwplek.

(tekst Gooi- en Eemlander 11 januari 2021)

Foto: Esther Driessen