Schilderworkshops voor volwassenen

La Grande Bleue
Fri 29 Sep - Fri 5 Jan
29 Sep
-
5 Jan

Schilderworkshops voor volwassenen 

La Grande Bleue

iedere vrijdag van 13.00 – 15.30 uur 

 • Voor wie: volwassenen die van schilderen houden (alle niveaus van harte welkom) 
 • Wanneer: Iedere vrijdag van 13.00 tot 15.30 uur 
 • Begeleiding: afwisselend door beeldend kunstenaars Lisanne Langenberg en Dineke Soer 
 • Kosten: € 30,- excl. museumentree (incl. alle benodigdheden en materialen) 
 • We hanteren een minimum van 5 deelnemers per keer. Bij minder deelnemers nemen we contact met u op. 

Let op: U hoeft alleen een entreeticket voor het museum aan te schaffen wanneer u op eigen gelegenheid voor of na de workshop het museum wilt bezoeken. Voor een museumbezoek is het reserveren van een tijdslot verplicht. Reserveer hier tickets voor het museum. 
 
Dag, datum en onderwerp workshop:

 • Vrijdag 15 september Zee van klodders en sfeer 
 • Vrijdag 29 september Zee van klodders en sfeer 
 • Vrijdag 6 oktober Van vakantiekiekje naar het grote doek 
 • Vrijdag 13 oktober Levensecht kopiëren 
 • Vrijdag 20 oktober Levensecht kopiëren 
 • Vrijdag 27 oktober Van kiekje naar het grote doek 
 • Vrijdag 3 november Waterbloemen in aquarel 
 • Vrijdag 10 november Vijftig tinten blauw 
 • Vrijdag 24 november Vijftig tinten blauw 
 • Vrijdag 1 december Wolken en water 
 • Vrijdag 8 december Wolken en water  
 • Vrijdag 15 december Natuur in detail
 • Vrijdag 22 december Reflecties op het water
 • Vrijdag 29 december Natuur in detail
 • Vrijdag 5 januari Reflecties op het water 

Zee van klodders en sfeer  
Wat bepaalt de stemming van het schilderij? Met die vraag in ons hoofd bekijken we verschillende kunstwerken in het museum. In de museumzalen zullen we een zeelandschap schetsen en deze schets werken we vervolgens in het atelier uit met acrylverf. We kunnen sfeer maken door licht en kleur, maar ook door verftoets, verf verdunnen of juist te verdikken tot grote klodders. 
 
Van vakantiekiekje naar het grote doek  
Ben je nog aan het nagenieten van de zomervakantie? Een mooie gelegenheid om jouw herinnering op canvas vast te leggen. We bekijken samen werken van o.a. Leo Gestel, Jan Sluijters, Pierre Bonnard en Isaac Israels. Daarna bepaal je de stijl waarin jij je vertaling naar het doek wilt maken. Houd je van minimalisme, impressionisme, kubisme of ga je voor een zeer realistisch schilderij? Je gebruikt een foto als inspiratie om tot een persoonlijk sfeervol schilderij te komen. Neem een foto mee of mail deze vooraf aan d.soer@singerlaren.nl zodat wij deze kunnen afdrukken voor gebruik in de workshop. 
 
Levensecht kopiëren   
In deze workshop kopiëren we het werk van Isaac Israels 'Vrouw in ligstoel op het strand' aan de hand van een levend model. Het tafereel op het schilderij wordt nagebootst in het atelier. We werken met acrylverf en nemen de schildertechniek van Israëls onder de loep, zoals de losse vlotte verftoets en neutrale tinten. Uit verschillende hoeken zal je eigen versie van het oorspronkelijke werk ontstaan. 
 
Waterbloemen in aquarel   
De tentoonstelling ‘La Grande Bleue’ laat ons een verzameling zien van talloze wateren. In dit waterthema kan een workshop met aquarel dan ook niet ontbreken. Op welke manieren kan je aquarel toepassen? In het atelier stellen we een bloemstilleven samen. Maak kennis met verschillende aspecten en de techniek van het aquarelleren.  
 
Vijftig tinten blauw  
In de tentoonstelling 'La grande bleue' gaan we dieper in op de verschillende kleurtonen blauw. Je mengt diverse nuances en tinten en leert welke andere kleuren hierbij versterkend werken. Vanuit diverse voorbeelden maak je een strandgezicht waarin sfeer de hoofdrol speelt. 
 
Wolken en water  
Als een echte Hollandse meester schilderen we zilveren luchten en zeeën op doek, de Haagse school is onze inspiratie. Kleur is belangrijk in dit thema, daarom gaan we aan de slag met het mengen van grijzen aan de hand van enkel de primaire kleuren. Nadat we een schets hebben gemaakt in een van onze museumzalen, beginnen we met het opstellen van het palet en schilderen we met acrylverf op doek. 
 
Natuur in detail   
We kijken in het museum naar het schilderij van Otto van Rees ‘Agave’. In het atelier gaan we werken aan een stilleven met elementen uit de natuur. Waaronder Agaveplanten, schelpen, zeesterren en andere vondsten uit het zeelandschap. We onderzoeken het onderwerp en tekenen en schilderen op klein formaat. Als materialen gebruiken we potlood, aquarel- en acrylverf. Hieruit kan een leuke serie ontstaan van verschillende kleine werken. 
 
Reflecties op het water  
Water heeft van zichzelf meestal geen kleur. Als je water schildert, krijgt het water vooral de kleur van de voorwerpen of omgeving die in het water reflecteren. Hoe zorg je ervoor dat wat je schildert ook echt op water lijkt? We gaan veel experimenteren met verschillende materialen en onderzoeken welke impact het weer op water heeft. We leggen de focus op weerspiegeling, schaduw en reflectie.