Di 19 Mai - So 16 Aug
Een keuze uit de Singercollectie

Larense lichtschilders

Tentoonstelling van 19 mei t/m 16 augustus 2020
19
Mai
  • 19 Mai - 16 Aug
    Museum

Van stippen tot streepjes, van zachte pasteltinten tot stralende kleursensaties: Larense lichtschilders toont schilderijen van de vernieuwers die kort na 1900 in kunstenaarsdorp Laren de twee nieuwste schilderstijlen uit Parijs introduceren. Het pointillisme en luminisme van de schilders Co Breman, Ferdinand Hart Nibbrig en Jan Sluijters staan in deze tentoonstelling centraal.

Stippelaars

Nadat hun kennismaking met het impressionisme, neo-impressionisme en het werk van Vincent van Gogh in Parijs, introduceren Breman en Hart Nibbrig het ‘lichtschilderen’ in Laren. Ze kiezen lichte, ongemengde kleuren en maken losjes gebruik van de stippeltechniek van het pointillisme. Dat levert Hart Nibbrig het satirische commentaar op dat hij zijn leerlingen leert ‘hoe men met confetti smijt’.

Patsen met kleuren

'Patsen met kleuren' is niet wat Sluijters in 1910 beoogt met zijn serie stralende oktoberzonnen die in Laren ontstaat. Zijn luministische landschappen, beïnvloed door het expressieve en felgekleurde fauvisme uit Parijs, komen voort uit ‘een heviger voelen, van een superioriteit van geest, die ontroerd wordt door de dingen, die boven het gewoon optisch waarneembare staan’.

U bezoekt deze tentoonstelling met een entreebewijs voor Théo Van Rysselberghe. Schilder van de zon.

Larense lichtschilders is onderdeel van de tweede editie van het erfgoedfestival in de Gooi en Vechtstreek. Onder de titel ‘Grensverleggers’ vinden van juni tot september 2020 verspreid over de hele regio allerlei tentoonstellingen en activiteiten plaats.