Di 3 Sep - So 5 Jan

Frauenporträts

ausstellung bis zum 5. Januar 2020
3
Sep
-
5
Jan
  • 3 Sep - 5 Jan
    Museum

Het portretteren van mensen kent een eeuwenoude traditie in de kunst. In de 17de eeuw werden vrouwen nog voornamelijk geschilderd als ‘partners-van' en hingen ze naast het portret van hun man. Aan het begin van de 20ste eeuw, toen Anna en William Singer hun collectie bijeenbrachten, was de zelfstandige vrouw inmiddels een gebruikelijk en uiterst populair onderwerp geworden.

Anna Singer

Anna Singer liet zichzelf meerdere keren afbeelden door bevriende kunstenaars als Martin Borgord en Jacob Dooijewaard. Daarnaast verzamelde Anna veel vrouwenportretten. De verfijnde portretten van Carolus-Duran en Gustave Jean Jacquet weerspiegelen goed haar klassiek en traditioneel georiënteerde smaak. Ze contrasteren met de meer impressionistische vrouwenportretten door George Hendrik Breitner, Isaac Israels en Coba Ritsema, die later aan de collectie zijn toegevoegd.

karakteristieke vrouwen

In de tentoonstelling ontmoet u karakteristieke vrouwen in felle kleuren, geschilderd door de “ultramodernen” Jan Sluijters, Leo Gestel en Kees van Dongen. Van veel schilderijen weten we helaas niet wie er is afgebeeld, maar van een aantal wel. De tentoonstelling schijnt licht op het leven van deze vereeuwigde vrouwen in de Singercollectie.

U bezoekt deze tentoonstelling met een entreebewijs voor de tentoonstelling Weer en wind. Avercamp tot Willink.