Levi van Veluw

Labyrinth of memories
Di 26 Mär 10:00 - So 25 Aug 00:00
26 Mär
-
25 Aug
Ab dem 10:00

Levi van Veluw. Labyrinth of memories

Winnaar Singerprijs 2024

26 maart t/m 25 augustus 2024

Vanaf 26 maart 2024 neemt beeldend kunstenaar Levi van Veluw (1985) Singer Laren over met zijn imposante installaties; volledig geënsceneerde werelden waar de bezoeker binnen kan treden. Wat begon als een bescheiden presentatie in het kader van de tweejaarlijkse Singerprijs, heeft zich ontwikkeld tot zijn eerste grote museale overzichtstentoonstelling: Labyrinth of memories. In zes zalen dwaalt de bezoeker door het wonderlijke oeuvre van Van Veluw, eindigend bij zijn nieuwste installatie; een ''obsessief'' en zaalvullend slotstuk.

De Singerprijs

De Singerprijs is een tweejaarlijkse oeuvreprijs -uit naam van de Stichting Vrienden van Singer Laren- voor een hedendaagse Nederlandse kunstenaar. De prijs omvat een tentoonstelling en de aankoop van een kunstwerk voor de museumcollectie; een sculptuur dat wordt onthuld bij de finissage en een permanente plek krijgt in de beeldentuin. De prijs wordt aan Van Veluw toegekend omdat hij op authentieke en unieke wijze zijn jeugdherinneringen vormgeeft met uiterste zorg en vakmanschap. 

Labyrinth of memories

Levi van Veluw presenteert in Labyrinth of memories een scala aan twee- en driedimensionale werken, waaronder vijf grote installaties. Daarbij heeft Van Veluw op intuïtieve wijze hoogtepunten uit de Singer collectie geselecteerd. Zo wordt de eigen verzameling in een nieuw licht geplaatst en onderdeel van het verhaal van de kunstenaar. 

Het slotstuk is een zaalvullende installatie waar Van Veluw een jaar lang aan heeft gewerkt. Voor dit kunstwerk wordt de grootste zaal van Singer Laren omgebouwd tot een spiraalvormige ruimte met duizelingwekkend veel kasten. Aanvankelijk ordentelijk gevuld met honderden blokken klei, veranderen ze geleidelijk in een chaos van 1500 gekleide hoofden, ogenschijnlijk afgekeurd door de kunstenaar tijdens het reproduceren van zijn eigen beeltenis. De bezoeker wordt letterlijk gevangen in de obsessieve herhaling van de scheppingsdrang van Van Veluw. 

Het is de eerste keer dat een winnaar van de Singerprijs zoveel tentoonstellingsruimte krijgt. Levi van Veluw: ‘‘Gaandeweg ontstond er een bijzondere chemie tussen Singer Laren en mijzelf als kunstenaar. Wat klein begon, is uitgegroeid tot een groots project. Het vergt lef van het museum om de planning om te gooien en zes tentoonstellingszalen leeg te maken, zonder te weten wat er precies gaat gebeuren.’’

Bekijk hier het persbericht

Bekijk hier het Engelse persbericht

Schauen Sie sich unsere Themen an