Singer Laren

Peter Vos. Getekende vogelboeken

Di 7 Dez - So 27 Feb
7
Dez
-
27
Feb
  • 7 Dez
    -
    27 Feb
    Museum
    niet reserveerbaar

U bezoekt Peter Vos. Getekende vogelboeken met een entreekaartje voor de tentoonstelling Belgische meesters.

Peter Vos. Getekende vogelboeken

De presentatie Peter Vos. Getekende vogelboeken geeft een overzicht van de unieke handgetekende vogelboeken van Peter Vos (1935-2010), bij velen bekend door zijn “beestenkwartet”.  Zijn eerste vogelboek, De 100 reigers maakte Vos in het roemruchte Blaricumse landhuis “Jagtlust” voor zijn geliefde, de dichter Fritzi Harmsen van Beek.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de publicatie van een facsimile-uitgave van het mooiste vogelboek van Peter Vos: De 333 vogels uit 1980-‘82. In de expositie staat dat album centraal in een reeks van andere bijzondere boeken, waaronder Studies in Grijs (1978-’80), Vogels in Spanje (1984) en In Eilat (1995). Recent zijn een aantal vogelboeken van Vos herontdekt, waaronder de Klutenstudie (1982) en twee vogeldagboeken (1980-1983), te zien in de tentoonstelling.

Naast de natuurgetrouwe vogelboeken maakte Vos een album met fantasievolle metamorfosen van mensen tot vogels: Metamorfosen van Ovidius (2003). Antieke fabeldieren als harpijen en minotaurussen, centauren en griffoenen bevolken dan zijn schetsboeken. Talrijke voorstudies voor de albums en tekeningen completteren het geheel. Door het voortdurend tekenen van vogels vanaf zijn studietijd aan de Rijksacademie kreeg Peter Vos hun verschijning en beweging steeds beter onder de knie. Als geen ander wist hij onze gevederde vrienden in alle details te karakteriseren.  

De presentatie is samengesteld door kunsthistoricus Jan Piet Filedt Kok, kenner van het oeuvre van Peter Vos. De facsimile De 333 vogels is verkrijgbaar in de Singer Shop.