Verwacht

Out of Office

Kunstschatten uit bedrijven

11 december 2018 t/m 14 april 2019


Kunstwerken uit diverse Nederlandse bedrijfscollecties verruilen dit najaar hun vertrouwde plek in kantoren en bedrijven voor een plek in het museum. In samenwerking met de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) biedt Singer Laren een kunsthistorisch overzicht van 75 jaar Nederlandse kunst uit bedrijfscollecties.

 

Duitse expressionisten

uit Museum Ostwall, Dortmund

Vanaf 23 april 2019


Deze tentoonstelling is een samenwerking met Museum Ostwall in Dortmund, een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het zwaartepunt van de collectie bestaat uit werken van kunstenaars die tijdens het Naziregime als entartete Kunst gekenschetst werden.: kunst die esthetisch en moreel niet aan de eisen van het nationaal socialistische regie voldeed. Werken van Ernst Ludwich Kirchner, Emil Nolde en Erich Heckel uit de Brückebeweging bijvoorbeeld, en kunstenaars van Der Blaue Reiter zoals Wassily Kandinsky, Franz Marc, August Macke en Alexej vonJawlensky. Veelal rauwe, heftige kunst van deze Duitse expressionisten uit de periode van 1905 tot 1930. Toen verguisd in Duitsland, maar later wereldberoemd geworden. De heftigheid spat er werkelijk vanaf!

Weer en wind


100 kunstwerken, 100 gedichten


Ten zien in 2019

Ferdinand Hart Nibbrig

Te zien in 2020


Ferdinand Hart Nibbrig ( 05-04-1866 (Amsterdam) - 12-10-1915 (Laren)) studeerde van 1883 tot 1888 aan de Rijksacademie in Amsterdam. Daarna studeerde hij een jaar in Parijs, waarna hij terugkeerde naar Amsterdam. Vanaf 1894 woonde en werkte hij voornamelijk in Laren.

 

Hart Nibbrig schilderde veel portretten en volkstypen. Hij beeldde boeren af, maar ook boereninterieurs, een boerenoproer en bloembollenvelden. Zijn stijl was in het begin naturalistisch, later gebruikte hij meer en meer een pointillistische techniek.

Kunstenaarskolonies

Te zien in najaar 2020

Ina van Zyl in 'Out of Office'
Ina van Zyl in 'Out of Office'
Marlene Dumas in 'Out of Office'
Marlene Dumas in 'Out of Office'
Katinka Lampe in 'Out of office'
Katinka Lampe in 'Out of office'
Esther Tiemans in 'Out of Office'
Esther Tiemans in 'Out of Office'
August Macke in 'Duitse expressionsten'
August Macke in 'Duitse expressionsten'