MUSEUM SINGER LAREN
Museum Singer Laren herbergt een verrassende en brede verzameling van internationale beeldende kunst uit de periode 1880-1950. Een ‘klassiek moderne’ collectie die veel aanknopingspunten biedt voor een veelzijdig tentoonstellingsbeleid.

 

Daarnaast is Singer Laren een thuishaven voor particuliere kunstverzamelingen. In de afgelopen jaren zijn particuliere collecties te zien geweest als Facing China (2011), CoBrA tot Dumas. Collectie De Heus-Zomer (2013), Droomkunst 1900 & 2000 (2014), Bergense School. Collectie Renée Smithuis (schenking, 2015) en Cuban Art Now (2017). Begin 2018 toonde Singer Laren een deel van de de bijzondere privécollectie van de Van Vlissingen Art Foundation in de tentoonstelling Impressionism & Beyond. A Wonderful Jouney.

HUIDIGE TENTOONSTELLINGEN

 

Geschilderde tuinen (5 juni t/m 26 augustus 2018) 
De zomer breekt aan, dus dat betekent: naar buiten! Met de tentoonstellingen Geschilderde tuinen, Piet Oudolf Singer Prijs 2018 én de nieuw aangelegde beeldentuin staat Singer Laren helemaal in het teken van de tuin.

In de periode 1880 – 1940 richtten veel kunstenaars uit binnen- en buitenland zich veelvuldig op het verbeelden van de tuin. Kunstenaars als Leo Gestel, Max Liebermann, Claude Monet, Emil Nolde, Gustave De Smet, Charley Toorop en Carel Willink nemen u mee in hun veelkleurig paradijs.

 

Een van de zalen is gewijd aan het werk van William Singer: de grondlegger van Singer Laren. U ziet schilderijen die hij maakte in de tuin van villa De Wilde Zwanen, de bakermat van de huidige beeldentuin.

 

 

Bestel online uw kaarten via deze link

Portretten uit de Singer collectie
Van 5 juni t/m 26 augustus ziet u in de Tuinzalen van het museum een selectie van portretten uit de eigen collectie, waaronder werken van Leo Gestel, Kees Van Dongen en Jan Sluijters.

Volgens eeuwenoude tradities kan een portret een gezicht close up in beeld brengen, of de persoon ten have lijve of ten voeten uit weergeven. Het hing van de maatschappelijke positie van de persoon af op welke manier en door welke kunstenaar hij en/of zij zich liet vereeuwigen. William en Anna Singer werden slechts een maal gezamenlijk en enkele keren afzonderlijk geportretteerd door bevriende kunstenaars.

Een opvallend zwaartepunt in de verzameling van de Singers zijn vrouwenportretten. Met hun klassiek georiënteerde smaak hadden ze oog voor verfijnde portretten van met name Franse schilders, zoals Carolus-Duran, Gustave Jean Jacquet en Henri Fantin-Latour.

Na hun komst naar Laren verzamelden de Singers ook portretten van de plaatselijke inwoners die om wat bij te verdienen poseerden voor de vele kunstenaars die hier werkzaam waren.

Het is niet mogelijk om een los kaartje voor deze tentoonstelling te kopen. Singer portretten is te bezoeken met een entreeticket voor de tentoonstelling Geschilderde tuinen.

Piet Oudolf Singer Prijs 2018 (5 juni t/m 26 augustus 2018)
Op zondag 3 juni jl. ontving Piet Oudolf (1944) de Singer Prijs 2018. Een tweejaarlijkse prijs uitgereikt door de Stichting Vrienden van Singer Laren. De ‘Rembrandt van de tuinen', creëerde met zijn ontwerp van de Singer beeldentuin een museumzaal in de open lucht. De Nederlandse tuin- en landschapsontwerper is binnen zijn vakgebied een internationale grootheid, die diverse belangrijke prijzen heeft gewonnen. Bij het grote publiek is hij vooral bekend vanwege zijn ontwerp voor het High Line Park in New York.

Oudolfs tuinen kenmerken zich door rijk gevarieerde beplantingen, die gedurende de seizoenen voortdurend veranderen. In Oudolfs tuinen speelt de cyclus van de plant een belangrijke rol, het uitlopen van de plant in het voorjaar, de volle bloei in de zomer en het afsterven in het najaar. Zo verandert het beeld van zijn prachtige plantencombinaties het hele jaar door.

In de Van den Brink Galerij van het museum ziet u een overzicht van zijn werk in binnen- en buitenland, inclusief de originele ontwerptekeningen van de Singertuin.

 Het is niet mogelijk om een los kaartje voor deze tentoonstelling te kopen. Piet Oudolf Singer Prijs 2018 is te bezoeken met een entreeticket voor de tentoonstelling Geschilderde tuinen.

RONDLEIDINGEN
Wilt u een rondleiding door de tentoonstelling, villa, het museum of de tuin? Onze ervaren rondleiders begeleiden u graag. Een verjaardag, bedrijfsuitje of familiedag krijgt zo een bijzondere invulling. Kijk hier voor meer informatie.

LEZINGEN
Bij elke tentoonstelling organisen we een gevarieerd lezingenprogramma. Bekijk hier het lezingenoverzicht. De lezingen vinden plaats op zondagmiddag om 15.00 uur in het theater. Voorafgaand of na afloop van de lezing kunt u het museum bezoeken.

BlIJF OP DE HOOGTE
Benieuwd naar welke tentoonstellingen er gaan komen? Klik dan hier.


Op onze museum facebookpagina vindt u leuke weetjes, achtergrondinformatie en bijzondere verhalen over de tentoonstellingen. Volg ons en u bent altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Vindt u op onze website niet de informatie die u over het museum zoekt? Neem dan gerust contact op met een van onze medewerkers via 035 - 539 39 39.

We zien er naar uit om u bij een van onze tentoonstellingen te mogen begroeten.