Modernist: Van der Leck

Laren lijkt mij een heerlijk oord om rustig te denken. Er wonen daar heel wat luidjes die zich met het abstracte leven bezighouden.”, dat schreef Theo van Doesburg in 1916 aan Bart van der Leck (1876 - 1958) na een bezoek aan Piet Mondriaan in Laren. Net als Mondriaan en Van Doesburg geloofde Van der Leck in een ‘nieuwe kunst voor een nieuwe tijd’. Dankzij de positieve berichten over Laren van de oprichters van tijdschrift De Stijl besloot Van der Leck zich in het Gooi te vestigen.
Kort na zijn verhuizing schreef verzamelaar Hélène Kröller-Müller hem: “Ik hoop dat het U in Laren goed bevalt. Het wordt daar langzamerhand een heele moderne schilderscolonie, alweer ver verwijderd van de tijden van een Mauve.” Het moet Van der Leck hier zeker goed zijn bevallen, want in 1919 liet hij een huis naar eigen ontwerp bouwen aan de Eemnesserweg in Blaricum, waar hij bleef wonen tot aan zijn dood in 1958.

Bart van der Leck, Compositie, 1918, olieverf op doek, 40 x 32 cm, bruikleen uit particulier bezit. T/m 7 januari 2018 te zien in de tentoonstelling 'Mooiste modernisten'.

 

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.