Beeldentuin

Foto Christian Boontjes

 

De gratis toegankeijke beeldentuin is ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars met de relatie cultuur - natuur als verbindend thema. De kunstwerken gaan alle op geheel eigen wijze een verbinding aan met de natuur.

 

Guido Geelen liet zich inspireren door het verhaal van de beeldenroof in 2007: twee schapen als geharnaste ridders bewaken de tuin. Judith Pfaeltzer koos de lijnen van een landschap als uitgangspunt en trok dit aan een denkbeeldige draad omhoog. Bert Frijns zette drie gevormde glasplaten in het gras, waarin bronwater een spel speelt met het invallende licht.

 

De reuzenbramen van Maria Roosen werken vervreemdend in de tuin. Roosen vervaardigde dit werk als onderdeel van de Singer Prijs 2009 die tweejaarlijks wordt uitgereikt door de Stichting Vrienden van het Singer Museum. In 2013 ontving Caspar Berger de Singer Prijs. In de beeldentuin is een zelfportret uit het project Skeleton te zien.

 

Bijzonder is de Boomtafel van kunstenaar Famke van Wijk. Een beeld ter nagedachtenis aan de overleden oud-voorzitter van Singer Laren Dolf van den Brink.


Het voorplein, daktuin en de beeldentuin worden ontworpen door de toonaangevende tuinarchitect Piet Oudolf. De beplanting vindt plaats in het seizoen 2017-2018 en de tuin zal in het voorjaar van 2018 feestelijk worden geopend.

 

Piet Oudolf is een bekende representant van 'The Dutch Wave', een stroming in de tuinarchitectuur waarbij natuurlijke plantengemeenschappen, kunst en tijd (de seizoenen) inspiratiebronnen zijn. Oudolf is onder andere bekend geworden met zijn ontwerp voor de Highline in New York City en het Millennium Park in Chicago. Ook heeft hij de afgelopen jaren diverse prijzen en onderscheidingen gekregen voor zijn werk.