Spiegel van de ziel. Van Toorop tot Mondriaan

Tentoonstelling van 14 jan t/m 10 mei 2020
14
jan
-
10
mei
  • 14 jan - 10 mei
    Museum
  • 15 mrt - 15 mrt
    Theaterzaal

Kunst van de intimiteit

Wie denkt aan de Nederlandse kunst voor 1900, komt vaak uit bij George Hendrik Breitner en Isaac Israels. Schilders die, in tegenstelling tot hun leermeesters, kiezen voor een realistische weergave van het leven op het platteland of het drukke leven in de groeiende steden.

Gelijktijdig en als reactie op de oppervlakkigheid van dit impressionisme, richt een aantal kunstenaars zich op de intimiteit van de binnenwereld met thema’s als de besloten tuin, het interieur, het stilleven en de geesteswereld van de kunstenaar. Bekende kunstenaars als Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Vincent van Gogh, Matthijs Maris, Willem Witsen en Piet Mondriaan gunnen de kijker een blik in hun diepere zelf; ze richten de blik naar binnen op zoek naar spiritualiteit.

Een nieuwe kijk op de Nederlandse kunst rond 1900

Ook minder befaamde kunstenaars komen aan bod zoals Piet Meiners, Carel de Nerée tot Babberich, Frans Stamkart, Henri van Daalhoff, Gijs Bosch Reitz, Jacobus van Looy, Jan Veth, Antoon Derkinderen en Richard Roland Holst. Met ruim 60 schilderijen, aquarellen en tekeningen biedt deze expositie een nieuwe kijk op de Nederlandse kunst rond 1900.

Samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam

Spiegel van de ziel. Van Toorop tot Mondriaan is een samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam. De tentoonstelling sluit aan bij het boek Spiegel van de werkelijkheid. 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland door Jenny Reynaerts, senior conservator schilderijen in het Rijksmuseum, dat in december 2019 verschijnt bij uitgeverij Mercatorfonds en het Rijksmuseum. Dit boek is het langverwachte antwoord op de vraag naar een nieuw overzicht van de 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland. Reynaerts is tevens gastcurator van de tentoonstelling.

In deze tentoonstelling staat niet een stijl centraal, maar gaat het om de intentie van de kunstenaar. Kunstenaars die de kijker een blik in hun diepere zelf gunnen.

Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur