fotograaf met een schildersziel

The White Blouse

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier
3
sep
-
5
jan
  • di 3 sep - zo 5 jan
    Museum
    niet reserveerbaar

Fotograaf met een schildersziel

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier is als fotograaf vooral bekend om haar verstilde portretten, intieme interieurfoto’s en Amsterdamse wintergezichten. Hiervoor maakt zij gebruik van een analoge Hasselblad camera en natuurlijk licht met als resultaat sfeervolle zwartwit opnamen die altijd wel een element van mysterie bevatten. Hoewel deze foto’s herinneringen oproepen aan de zwartwit opnamen uit de begintijd van de fotografie hebben zij een geheel eigen karakter en stijl en maken zij veelal dat zichtbaar wat ogenschijnlijk onzichtbaar is.

 

Sinds 2011 werkt Van Hövell aan een reeks portretten waarin een witte blouse van omstreeks 1912 centraal staat. Meer dan 75 meisjes en vrouwen, maar ook jongens en mannen, bekend en onbekend, heeft zij uitgenodigd om voor haar camera in de witte blouse te poseren. Het resultaat van dit project is te zien in de tentoonstelling The White Blouse. Hier zijn de witte blouse portretten te zien van bekende Nederlanders als Jenny Arean, Jort Kelder, Alexandra Radius, Toer van Schayk en Daan Schuurmans. Maar ook portretten van minder bekende Nederlanders zullen op deze expositie te bewonderen zijn, zoals een aantal aandoenlijke kinderportretten.

 

In 2015 werd in het depot van Singer Laren het schilderij Symphony in white. The Girl in the muslin Dress van James Abbott McNeill Whistler (1834 – 1903) ontdekt. In de tentoonstelling The White Blouse gaan de portretten van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier een bijzondere interactie aan met het schilderij Symphony in white. The Girl in the muslin Dress.

 

 

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier geeft tijdens de tentoonstelling een aantal exclusieve rondleidingen. U wordt ontvangen in de eetkamer van de villa De Wilde Zwanen met koffie/thee en een kleine zoete lekkernij. Daarna bezoekt u samen met Marie-Jeanne de tentoonstelling en vertelt ze u alles over haar werk.

 

De prijs voor de rondleiding is €14,50 (inclusief koffie/thee, exclusief museumentree). Maximaal 15 deelnemers per rondleiding. Klik hier voor meer informatie en het boeken van kaarten.