Verborgen verhalen uit bedrijfscollecties

RE:Collecting

Mels Evers & Hélène Webers
11 dec
-
7 apr
  • di 11 dec - zo 7 apr
    Museum
    niet reserveerbaar

Parallel aan de tentoonstelling Out of Office. Kunstschatten uit bedrijven toont Singer Laren, in samenwerking met de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN), de tentoonstelling RE:Collecting. De tentoonstelling is samengesteld door de winnaars van de curatorenprijs VBCN OPEN Mels Evers & Hélène Webers. Aan de hand van nieuwe en bestaande kunstwerken van Persijn Broersen & Margit Lukács, Marlene Dumas, Ryan Gander, Erik van Lieshout, Navid Nuur en Nicky Zwaan, worden verborgen verhalen uit bedrijfscollecties verteld.

 

RE:Collecting

RE:Collecting belicht de context van het kunstwerk vanuit het perspectief van het bedrijf en haar medewerkers. Om welke redenen is het kunstwerk toegevoegd aan de bedrijfscollectie? Welke keuzes zijn er gemaakt voor de presentatie op locatie? En hoe is er op de werkvloer gereageerd? Er worden kunstwerken getoond, die in vorm of betekenis een transformatie hebben doorgemaakt. Aan de hand van archiefmateriaal krijgt de bezoeker inzicht in de geschiedenis van het kunstwerk binnen de collectie.

 

Daarnaast worden er nieuwe kunstwerken van onder anderen Persijn Broersen & Margit Lukács, Erik van Lieshout en Navid Nuur gepresenteerd. De kunstenaars zijn door de curatoren benaderd om te reflecteren op een bestaand kunstwerk uit de bedrijfscollectie en dit te vertalen naar een nieuw kunstwerk buiten de muren van het bedrijf, op een publieke locatie in een straal van 30 kilometer van Singer Laren. Zo vindt op 16 februari The Pitch van Erik van Lieshout in het theater van Singer Laren plaats en is werk van Persijn Broersen & Margit Lukács Broersen te zien op schermen in de publieke ruimte rondom Singer Laren.

 

De titel van de tentoonstelling verwijst naar ‘recollecting’: het samenbrengen van archiefmateriaal, van bestaande en nieuwe kunstwerken tot een spraakmakende collectie.

 

Mels Evers en Hélène Webers (Foto: Pim Christian)

 

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met teksten van Mels Evers & Hélène Webers met verdere informatie over de tentoonstelling en het collectieonderzoek.

 

VBCN OPEN & Partners

VBCN OPEN stimuleert jonge curatoren door hen een podium te bieden en de kans te geven een tentoonstellingsconcept te realiseren. De VBCN stelt hiervoor zowel de kunstcollecties van de leden als een productiebudget beschikbaar. Daarnaast is een belangrijke bijdrage geleverd door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De presentatie is ontwikkeld in samenwerking met tentoonstellingsontwerper Edi Winarni.

 

Foto's Peter Tijhuis