Weer & Wind

In kunst en poëzie
3 sep
-
5 jan

Weer & wind laat zien hoezeer niet alleen de fraaie maar ook de onaangename kanten van het weer – storm en regen, kou en mist – al vier eeuwen lang de aandacht hebben getrokken van Nederlandse kunstenaars, en hoeveel verrassende en spannende kunstwerken dat heeft opgeleverd. Het is de eerste keer dat het thema Weer & wind het onderwerp vormt van een museale tentoonstelling.

 

De kern van de tentoonstelling betreft de periode 1880-1940, met werk van ‘weerkunstenaars’ als Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en George Hendrik Breitner, gevolgd door Jan Voerman, Jan Mankes, Jan Sluijters, Hendrik Nicolaas Werkman en Henk Chabot. Daarnaast toont de tentoonstelling met werk van onder anderen Hendrick Vroom, Jan van Goyen en Jacob van Ruysdael de zeventiende-eeuwse traditie waarop deze meesters voortbouwden en hun negentiende-eeuwse opvolgers J.C. Schotel, Johan Barthold Jongkind, Willem Roelofs en anderen.

 

Ten slotte laat Weer & wind zien hoe tot in onze tijd schilders van naam zich laten inspireren door het Hollandse weer, zoals Gerrit Benner, Edgar Fernhout, Carel Willink en Robert Zandvliet.

 


Gastconservator is dr. Boudewijn Bakker, specialist op het gebied van het landschap in de Nederlandse beeldende kunst.
 

Bij de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij Thoth het boek Weer & wind – 100 gedichten en 100 gezichten.