Weer en wind. Avercamp tot Willink

Tentoonstelling van 3 september t/m 5 januari 2020
3
sep
-
5
jan

Stormen op zee en land, opkomend onweer, dijkdoorbraken, noodweer dat onrust baart, besneeuwde landschappen, avondrood en poëtische mistbanken, vastgelegd door kunstenaars als Hendrick Avercamp, Jan van Goyen, Piet Mondriaan, George Hendrik Breitner, Hendrik Johannes Weissenbruch, Jan Sluijters, Maurits Cornelis Escher en Carel Willink. In Weer en Wind. Avercamp tot Willink zijn ruim honderd verrassende en spannende kunstwerken te zien van Nederlandse kunstenaars in de afgelopen vier eeuwen, stuk voor stuk meesters in het verbeelden van mooi, dreigend of extreem weer.


Vier eeuwen extreem weer verbeeld


Gastconservator Boudewijn Bakker, oud-hoofdconservator van het Stadsarchief Amsterdam en specialist op het gebied van het landschap in de Nederlandse beeldende kunst, maakte de selectie voor de schilderijen en tekeningen. De tentoonstelling is thematisch opgezet en leidt de bezoeker aan de hand van thema’s als ‘Storm en regen’, 'Koud en guur, sneeuw en ijs’ en ‘Het weer vandaag’ door vier eeuwen verbeelding van veelal extreem weer.


Het oudste werk uit de tentoonstelling toont een indrukwekkend winterlandschap uit 1565: Kruiend ijs bij Delfshaven van Cornelis Jacobsz van Culemborch. Ook op het meest recente werk, IJsberg IJszee van Robert Zandvliet uit 2018, staat het ijs centraal; een spectaculair werk geïnspireerd op een schets van Louis Apol uit 1880 tijdens een expeditie naar Nova Zembla.
 

In de tentoonstelling zijn op de wand fragmenten van gedichten te lezen. Daarnaast is in de audiotour, ingesproken door acteur en regisseur Edwin de Vries, een aantal gedichten te beluisteren. De gedichten zijn afkomstig uit de bloemlezing Weer en wind – 100 gedichten en 100 gezichten.

 

Publicatie


De tentoonstelling wordt begeleid door gedichten uit de publicatie Weer en wind – 100 gedichten en 100 gezichten samengesteld door Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard en Boudewijn Bakker. Nicolaas Matsier (1945) vestigde zijn reputatie met de verhalenbundels Oud-Zuid (1976), Onbepaald vertraagd (1979) en de novelle De eeuwige stad (1982). Zijn voorlaatste boek was de dichtbundel 'Zonder titel zonder jaar' (2017) en zijn laatste boek een roman genaamd 'De Advocaat van Holland' (over Johan van Oldenbarnevelt, 2019). Helmi Goudswaard heeft diverse publicaties op haar naam staan over thema's in haar vakgebied, de psychologie. De laatste jaren houdt zij zich onder andere bezig met poëzie. In 2015 publiceerden de drie auteurs de veelgeprezen bundel Op ’t duin – 100 duingedichten en 100 duingezichten.


Weer & wind – 100 gedichten en 100 gezichten verschijnt bij Uitgeverij THOTH en bestaat uit 240 pagina’s met ruim 100 illustraties in kleur. Verkrijgbaar in de Singer Shop (ISBN 978 90 6868 798 9, prijs € 19,95).
 

Schilders van de hoge wolkenluchten
wat betekent dat blauw, dat grijs
waarmee jullie je dromen saust?

Fouad Laroui, uit Hollandse schilders

 

 

Gelijktijdig met de tentoonstelling Weer & Wind in kunst & poëzie is er een presentatie over het werk van wetenschapper en weerman Peter Kuipers Munneke.

 

"In mijn onderzoek staat de vraag centraal hoe het smelten van de ijskappen op Groenland en Antarctica bijdraagt aan het tempo van de stijging van de zeespiegel. Kunstenaar Suzette Bousema maakt aan de hand van mijn onderzoek een tentoonstelling waarin we de schoonheid van de wetenschap laten zien. Het is een viering van de nieuwsgierigheid en van de wetenschap." Peter Kuipers Munneke