Werken uit de Singer collectie

En plein air

100 jaar buiten schilderen
4
sep
-
2
dec
  • 4 sep - 2 dec
    Museum
    niet reserveerbaar

En plein air. 100 jaar buiten schilderen

Schilderijen uit de Singer collectie

In de tentoonstelling En plein air waant u zich in een polderlandschap met molens, op het duin bij Zoutelande, op Montmartre of in een sneeuwlandschap bij ondergaande zon: indrukwekkende landschapsschilderijen van kunstenaars van onder andere de ‘School van Barbizon’ en de ‘Haagse School’. De schilderijen zijn afkomstig uit de Singercollectie.

 

Schilderen in de buitenlucht

Rond 1830 vestigt een groep jonge kunstenaars zich in het Franse dorp Barbizon om daar de natuur en de boerenbevolking te schilderen. De kunstenaars, waaronder Charles François Daubigny, Jean-François Millet en Théodore Rousseau, waren baanbrekend omdat zij resoluut afrekenden met de klassieke artistieke normen. In plaats van historiestukken te schilderen, richten zij zich op het landschap. Een genre dat in die tijd als een minderwaardig wordt beschouwd. Zij zijn de eerste kunstenaars die de natuur geheel buiten het atelier, ‘en plein air’, schilderen.

 

Ook de schilders van de Haagse School, waaronder J.H. Weissenbruch, Jozef Israëls en Anton Mauve zien de School van Barbizon als een belangrijke inspiratiebron en schilderen bij elke weersomstandigheid in de open lucht.

 

Het is niet mogelijk om los een kaartje voor deze tentoonstelling te kopen. U bezoekt deze tentoonstelling met een entreeticket voor de tentoonstelling Laatste impressionisten.
 

In deze tentoonstelling waant u zich in een polderlandschap met molens, op het duin bij Zoutelande, op Montmartre of in een sneeuwlandschap bij ondergaande zon.
Anne van Lienden, conservator
Co Breman
Co Breman
Anton Mauve
Anton Mauve
Ferdinand Hart Nibbrig
Ferdinand Hart Nibbrig
Claude Monet
Claude Monet