Zelden getoonde werken

Out of Office

Tentoonstelling - Kunstschatten uit bedrijven
11 dec
-
7 apr

Out of Office. Kunstschatten uit bedrijven

Een overzicht van 75 jaar Nederlandse kunst

Ruim 150 zelden getoonde kunstwerken uit diverse Nederlandse bedrijfscollecties verruilen hun vertrouwde plek in kantoren en bedrijven voor een plaats in het museum.

Onder de titel Out of Office. Kunstschatten uit bedrijven, biedt Singer Laren in samenwerking met de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) t/m 7 april met ruim 150 topkunstwerken een verrassend overzicht van 75 jaar Nederlandse kunst.

 

Met werken van kunstenaars als Karel Appel, Marlene Dumas, Armando, Jan Schoonhoven en Folkert de Jong worden spannende dwarsverbanden getoond tussen kunstenaars uit verschillende periodes én tussen de diverse bedrijfscollecties. Een van de vele hoogtepunten is het werk The Nursery Piece van Job Koelewijn. Meer weten over dit werk? Klik dan hier. Of geïnteresseerd in het werk Politician van Ina van Zyl? Klik dan hier.
 

The Nursery Piece van Job Koelewijn (foto Peter Tijhuis)

Met werken van kunstenaars als Karel Appel, Marlene Dumas, Armando, Jan Schoonhoven en Folkert de Jong worden spannende dwarsverbanden getoond tussen kunstenaars uit verschillende periodes én tussen de diverse bedrijfscollecties.
Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur
Job Koelewijn, The Nursery Piece, 2009-2010
Job Koelewijn, The Nursery Piece, 2009-2010
Guido Geelen, Laocoön, ca. 2009
Guido Geelen, Laocoön, ca. 2009
Esther Tielemans, Performance II, 2012
Esther Tielemans, Performance II, 2012

Verrassende ontmoetingen

Out of office toont en beschrijft het veelkleurige palet van de Nederlandse kunst in bedrijfscollecties uit het tijdperk 1945-heden en sluit aan bij het streven van VBCN om de kunstschatten uit bedrijven zichtbaar te maken voor een groot publiek.


De tentoonstelling is verdeeld in een aantal thema’s, waarbinnen kunstwerken uit verschillende periodes verrassende ontmoetingen met elkaar aangaan. Zo komen binnen het onderwerp Bevrijd Lucebert, Karel Appel en Folkert de Jong elkaar tegen. In de zaal Op de schouders van reuzen gaan werken van onder andere Carel Willink & Erwin Olaf een dialoog met elkaar aan. Schuldig is het verbindende element van het trio Pyke Koch, Armando en Ronald Ophuis. Portretten van Ina van Zyl, Marlene Dumas, Levi van Veluw, René Daniëls en vele anderen vormen het thema Ecce homo. Tot slot zijn onder de noemer Een nieuwe huid spectaculaire installaties te zien van kunstenaars als David Bade & Peter Struycken.

 

 Ronald Ophuis, Pyke Koch en Armando (foto Peter Tijhuis)

VBCN OPEN

Tegelijkertijd is in een van de tuinzalen van het museum de tentoonstelling RE:Collecting te zien. Een tentoonstelling van de winnaars van de derde editie van de curatorenprijs VBCN OPEN: Mels Evers & Hélène Webers. VBCN OPEN stimuleert jonge curatoren door hen een podium te bieden en de kans te geven een tentoonstellingsconcept te realiseren. De VBCN stelt hiervoor zowel de kunstcollecties van de leden als een productiebudget beschikbaar.
 

 Marlene Dumas in RE:Collecting (foto Peter Tijhuis)

Catalogus Out of Office

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus, met teksten van Edo Dijksterhuis en Catharien Romijn, uitgegeven door Lecturis (ISBN 9789462262997). Het is het eerste boek waarin de Nederlandse naoorlogse kunst wordt gepresenteerd door verbanden te leggen tussen oud en nieuw. We zien de interactie en de dynamiek tussen de kunstwerken, de kunstenaars, tussen de canon die de kunstwereld op zijn kop zette en de jongste generatie, die niet geïsoleerd werkt, maar schatplichtig is aan hun voorgangers.

 

Benieuwd naar wat er door de pers over de tentoonstelling geschreven is? U leest het hier.

 

Foto's JanButeijnDesign