'Door een roze bril'

Laatste impressionisten

4
sep
-
2
dec

Een elegante dame uitgespreid op een canapé of achteroverleunend in een tuinstoel, zwanen in een rimpelloze vijver, een roze parachute op het strand van Cabourg: de intieme beelden van de laatste generatie impressionisten. Bijna te mooi om waar te zijn, de wereld gezien door een vaak letterlijk roze bril. Deze dromerig-esthetische beelden zijn onderwerp van de tentoonstelling Laatste impressionisten.

De expositie is gewijd aan de kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs (1900-1915) en daarmee aan de beroemdste en meest karakteristieke schilders van deze uiterst vruchtbare stroming in de Franse (en Europese) kunst. Elk voorjaar exposeerde de groep in de vermaarde grote zaal van galerie Georges Petit, onder voorzitterschap van de schrijver Gabriel Mourey en later van de beeldhouwer Auguste Rodin, en werden de schilders unaniem geprezen door pers en publiek. Deelnemende kunstenaars waren onder andere Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche, Henri Martin en Frits Thaulow. Voortgekomen uit het symbolisme deelden zij een romantische visie, die zich uitte in een getrouwe weergave van mens, dier en natuur, maar met een ongrijpbare suggestie van iets diepers, een tragedie of mysterie. Daarom heten ze ‘intimisten’. Het intimisme was de laatste grote Franse kunststroming die zich vol liefde aan de natuur wijdde. Daarom werden de intimisten door tijdgenoten beschouwd als de laatste vertegenwoordigers van het impressionisme.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Yann Farinaux-Le Sidaner en reist in 2019 door naar Palais Lumière (Evian), Musée des beaux-arts (Quimper) en Musée départemental breton (Quimper).