De wereld door een roze bril

Laatste impressionisten

4
sep
-
2
dec

'Laatste impressionisten' & 'En plein air'

Tentoonstellingen geïnspireerd op de natuur

Dit najaar zijn in Singer Laren twee tentoonstellingen te zien: Laatste impressionisten en En Plein Air – Honderd jaar buiten schilderen. De exposities hebben elk een eigen invalshoek, maar zijn beide geïnspireerd op de natuur.

 

In Laatste impressionisten zijn de dromerige esthetische beelden van kunstenaars als Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche, Henri Martin en Frits Thaulow het onderwerp: een groep kunstenaars van de kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs (1900 – 1915). Samen delen zij een romantische visie die zich uit in een getrouwe weergave van mens, dier en natuur.
 

En plein air. 100 jaar buiten schilderen laat werken zien uit de Singercollectie en biedt met schilderijen van kunstenaars als Anton Mauve, Charles Daubigny, Claude Monet, George Hendrik Breitner en Ferdinand Hart Nibbrig een overzicht van een eeuw en plein air werken.
 

Société Nouvelles de Peintres et de Sculpteurs

Een elegante dame uitgespreid op een canapé of achteroverleunend in een tuinstoel, zwanen in een rimpelloze vijver, een roze parachute op het strand van Cabourg: de intieme beelden van de laatste generatie impressionisten. Bijna te mooi om waar te zijn, de wereld gezien door een vaak letterlijk roze bril. Deze dromerige esthetische beelden van kunstenaars van de kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs (1900-1915) als Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche, Henri Martin en Frits Thaulow zijn onderwerp van de tentoonstelling Laatste impressionisten.

Voortgekomen uit het symbolisme delen de kunstenaars een romantische visie, die zich uit in een getrouwe weergave van mens, dier en natuur, maar met een ongrijpbare suggestie van iets diepers, een tragedie of mysterie. Door de verstilde en magische atmosfeer in de werken, wordt het oeuvre van de kunstenaars ook wel het ‘intimisme’ genoemd: de laatste grote Franse kunststroming die zich vol liefde aan de natuur wijdt en zodoende beschouwd als de laatste vertegenwoordigers van het impressionisme.

 

Auguste Rodin

In de Van den Brink Galerij van het museum verzorgen een zestal beelden van Rodin, waaronder Twee handen, De Smart en het Portret van Madame Fenaille, een verrassende toegift. In 1906 wordt Rodin benoemd tot voorzitter van de Société Nouvelle. Onder zijn voorzitterschap wordt Claude Monet lid van de vereniging. Dankzij Rodin neemt ook het aantal beeldhouwers in de Société Nouvelle toe. Net als de schilderende leden van de vereniging kiezen de beeldhouwers onderwerpen van dichtbij uit de zichtbare werkelijkheid.

Het eerste dat bij mij opkwam toen ik het werk zag van de laatste impressionisten: haast te mooi om waar te zijn; te fraai, te zoet voor onze moderne ogen. Die “roze bril”, dat “over de top”, dat maakt deze tentoonstelling zo leuk!
Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur
René Xavier Prinet
René Xavier Prinet
Henri le Sidaner
Henri le Sidaner
Edmond Aman-Jean
Edmond Aman-Jean
Henri Martin
Henri Martin
Emile Claus
Emile Claus

Publicatie


Bij de tentoonstelling Laatste impressionisten is een een kleurrijke publicatie over de Société Nouvelle des Peintres et de Sculpteurs met meer dan 800 afbeeldingen verschenen. Het boek wordt uitgegeven door Editions Monelle Hayot en is verkrijgbaar in de Singer Shop. Prijs: € 39,95.

Samenwerking

Laatste impressionisten is een samenwerking met: Palais Lumière (Evian), Musée des beaux-arts, (Quimper) en Musée départemental breton (Quimper). De tentoonstelling is samengesteld met medewerking van de kunsthistoricus en achterkleinzoon van Henri le Sidaner: Yann Farinaux-Le Sidaner, tevens auteur van het boek De Laatste impressionisten.